Svijet     | 08.03.2018. 11:20 |

UN u povodu Dana žena: Objave zlostavljanja žena su 'vrh ledenog brijega'

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE, 8.  marta (FENA) - Čelnica agencije UN-a za promoviranje ravnopravnosti žena izjavila je da je usmjeravanje globalne pažnje na seksualna uznemiravanja i zlostavljanja i na kažnjavanje nekih muškaraca koji su smatrani "nedodirljivim" bitan momenat, ali je to "samo vrh ledenog brijega".

Phumzile Mlambo-Ngcuka kazala je to zato što je broj žena koje su "progovorile" malen i broj počinilaca koji su privedeni pravdi ograničen u poređenju s brojem slučajeva koji nisu izneseni u javnosti. 

U intervjuu za Associated Press na Međunarodni dan žena, ona je, međutim, izjavila da će u bliskoj budućnosti barem  postojati mogućnost smanjenja i zaustavljanja kontinuiranog zlostavljanja, "jer počinioci "sada znaju da zapravo postoji mogućnost da bi žrtva mogla progovoriti".

- Ovo je prijelomna tačka i kritično vrijeme za sviju,  i ono što trebamo učiniti je da se takav trend ne unazadi - kazala je  Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica agencije UN Žene.

Kazala je da je potrebna dodatna akcija institucija u komunikaciji sa svojim službenicama kako bi im poručile kakva su njihova prava, tako da mogu javiti o njihovim kršenjima i biti uvjerene "da će im se vjerovati i da i same neće završiti na suđenju". 

Mlambo-Ngcuka je istaknula da je, iako je pažnja usmjerena moćne muške prekršitelje u Holywodu, velikim kompanijama i visokim društvenim klasama, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje prisutno širom svijeta, od tvornica i farmi do autobusa, vozova i domova. 

A nijedna zemlja u svijetu nije ostvarila spolnu ravnopravnost, kaže ona. 

Čak i na Islandu, koji ima "najviše nivoe svjesnosti o spolnoj ravnopravnosti", nasilje nad ženama je problem, nejednaka primanja su činjenica i slaba zastupljenost žena u organima upravljanja je činjenica, kazala je Mlambo-Ngcuka.

- To su iste stvari protiv kojih se borimo u Indiji, u Južnoj Africi, u SAD-u, tako da sve te zemlje ne cijene žene koliko cijene muškarce - dodala je.

A u 150 zemalja postoji barem jedan zakon koji diskriminira žene, tvrdi ona.

Tema obilježavanja Međunarodnog dana žena naslovljena je kao "Vrijeme je sada: ruralni i urbani aktivisti transformiraju živote žena".

Kako bi zadržala pažnju svjetske javnosti na pokret #MeToo, Mlambo-Ngcuka je izjavila da su aktivistice  #MeToo pozvane da učestvuju na današnjim dešavanjima u sjedištu Ujedinjenih nacija.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Udomitelji zlostavljali i izrabljivali petoricu mentalno oboljelih muškaraca

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Oko 180 žena u Gazi porodi se svaki dan u nehumanim uslovima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo