Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 13:08 |

Obezbijediti veće učešće žena u javnom i političkom životu BiH

FENA

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Bosna i Hercegovina ima veliki broj snažnih, obrazovanih i sposobnih žena kojima je potrebo obezbijediti veće učešće u javnom i političkom životu, zaključak je učesnika tematske sjednice "U susret izborima 2018", koju je danas u Sarajevu organizirala Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Organizaciju sjednice podržali su i Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH te Sarajevski otvoreni centar i Misija OSCE-a u BiH. 

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Mirsad Isakovć kazao je da žene, kao i muškarci, u izbornom procesu učestvuju realizirajući svoje ustavno pravo, odnosno aktivno i pasivno biračko pravo da biraju i budu birani.

Međutim, naglasio je da statistički podaci pokazuju da žene u BiH nisu dovoljno zastupljene u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti.

Stav Komisije je, kazao je Isaković, da je neophodno donijeti novi zakon o političkim strankama kojim bi se obavezale da u statutima utvrde načelo i mehanizam ravnopravne zastupljenosti spolova u stranačkim tijelima i na izbornim listama.

Poručio je da ukoliko BiH želi postići ravnopravnost spolova u skorije vrijeme, morat će uvesti garantirana mjesta za manje zastupljen spol u zakonodavnim tijelima kao privremenu mjeru koja će dovesti do pune ravnopravnosti žena u BiH.

Novinarima se obratila i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac koja je iznijela podatke po kojima učešće žena u vlasti na svim nivoima iznosi 22 posto, što BiH svrstava u evropski prosjek.

- Ali to nije dovoljno da možemo govoriti o postojanju rodne ravnopravnosti u ovoj oblasti - naglasila je.

Ministrica je ukazala na činjenicu da BiH ima veliki broj obrazovanih, kvalitetnih i sposobnih žena kojima je neophodno ukazati povjerenje i tako ih potaknuti da se angažiraju u svim oblastima društvenog i političkog života.

- To je veliki kapacitet naše zemlje kojeg se ne smijemo odreći i dozvoliti vladavinu stereotipa ili skučenog pogleda na ulogu evropske žene u 21. vijeku - istakla je Borovac.

Izrazila je uvjerenje da bi veće učešće žena u političkom životu znatno relaksiralo situaciju na političkoj sceni u BiH te unijelo više senzibiliteta za ključne vrijednosti društva kao što je porodica, obrazovanje, zdravstvo…

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton istakao je da se žene širom svijeta suočavaju sa različitim vrstama diskriminacije u raznim sferama života. Međutim, kako je rekao, nedavno smo imali priliku vidjeti, posebno u SAD-u, da se žene ujedinjuju i dižu glas protiv zlostavljanja te skreću pažnju na probleme s kojima se suočavaju.

- U BiH, uz sve to, postoji i pitanje uključivanja žena u politički život. Iako smo posljednih dana mnogo govorili o Izbornom zakonu, nismo spomenuli činjenicu da se Izbornim zakonom garantira najmanje 40 posto zastupljenosti manje zastupljenog spola na izbornim listama - kazao je Berton.

Međutim, ističe ambasador, stvarnost je nešto drugačija pa je stvarna zastupljenost žena nakon izbora iznosila negdje oko 20 posto na entitetskim i na državnom nivou, a na lokalnom nivou bila je čak i niža od toga.

- To nije problem žena, svi se moramo uključiti u rješavanje ovog problema, pogotovo muškarci - zaljučio je Berton.  

Glavna poruka koju želi prenijeti Ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg na današnjem skupu je potreba da se političko vođstvo uključi u kreiranje rodnoravnopravnog društva.

- Rodna ravnopravnost ovisi od struktura i pristupa rješavanju ovog pitanja i od razmišljanja javnog mnijenja - kazao je Hagelberg, dodajući da je istovremeno moguće postići dobre rezultate.

Konstatovao je da, ukoliko ne postoji ravnopravnost unutar političkog života, onda se ne može očekivati rodna ravnopravnost u drugim oblastima u društvu.

Šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Stefanek istakao je da je ravnopravnost spolova važna stvar za Vijeće Evrope, koja se prožima kroz sve njihove programe.

Napomenuo je da Vijeće Evrope zajedno sa bh. vlastima trenutno priprema novi Akcioni plan koji će obuhvatati pitanja kao što su kako obezbijediti više medijskog prostora za žene te kako pomoći Agenciji za ravnopravnost spolova BiH da nađe bolja rješenja u borbi protiv diskrminacije. 

- Vjerujem da postoji prostor za veće učešće žena u javnom i političkom životu i spremni smo da na tome radimo sa vlastima u BiH, koristeći alate koje ima Vijeće Evrope - poručio je Stefanek.

Rezidentni koordinator UN Women David Saunders mišljenja je da je BiH poznata po snažnim i sposobnim ženama koje su i dobre vođe, tako da nema razloga i izgovora da te žene nemaju veći uticaj u političkom i javnom životu.

Proslijedio je poruku UN-a koja glasi da ukoliko se želi promijeniti budućnost, onda se mora promijeniti način na koji se razmišlja danas.

Zaključio je da ravnopravnost spolova nije mogućnost niti opcija, već obaveza.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Salkičević-Dizdarević: BiH uvozi 65 posto hrane, a milioni hektara ostaju neobrađeni (VIDEO)

Institucionalni okvir za ravnopravnost spolova na razini Brčko distrikta BiH

Bh. parlamentarci prilmili k znanju GREVIO Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!