Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 16:32 |

Rousson: Položaj žena u BiH i svijetu uslovljen tradicijom i navikama (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson kazao je Feni kako smatra da je položaj žena u Bosni i Hercegovini, ali i u Francuskoj, dobrim dijelom uslovljen tradicijom, navikama te raznim opterećujućim okolnostima, da ne uspijevaju dobiti iste profesionalne mogućnosti kao i muškarci.

To je izjavio na debati istaknutih bh. intelektualki "Žene u svijetu nauke i njihov doprinos bh. društvu",  koju je povodom 8. marta,Međunarodnog dana žena,  Ambasada Francuske u BiH organizirala u Sarajevu.

Ambasador Rousson je naglasio da iznalaženje rješenja za takav problem "zahtijeva vremena i rada", ali da treba ustrajati u toj borbi te iskoristiti momente kao što je 8. mart, Međunarodni dan žena.   

Iz tog razloga, dodao je ambasador Rousson, Ambasada Francuske je pripremila dva događaja u povodu 8. marta, a to je debata istaknutih bh. intelektualki te projekcija filma "Muškarci i žene" autorice Frederique Bedos koji će večeras biti prikazan u Francuskom institutu u Sarajevu.

Ambasador je naglasio da će zaključke današnje debate poslati nadležnim institucijama, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Delegaciji Evropske unije u BiH, UNDP-u te UNESCO-u.

Dobitnica državne nagrade za uspjeh u oblasti nauke na međunarodnom planu 2017. godine, članica Akademije nauka BiH, Evropske akademije nauka i osnivač Zavoda "Nalaz" Mirsada Hukić smatra da je položaj žena u BiH vrlo kompleksno pitanje, jer su danas diskriminirane sve osobe u BiH, a ne samo žene.

Naglasila je da u BiH ima mnogo nezaposlenih osoba, među kojima je jako puno žena, a da njihova "sloboda"  podrazumijeva i ekonomsku nezavisnost.  

- Žene su diskriminirane i kao majke i oduzima im se ono najvrednije što imaju. Mlade žene ne mogu da rađaju, jer ostaju bez posla  - kazala je Hukić.

Da bi uspjele, zaključila je Hukić, žene moraju imati jasno definisan cilj, imati hrabrosti da idu za svojim snovima te puno raditi i zahtijevati.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1527

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EImQ5ZvjwqqVfj1UIWwajHbIqpXCB4QG?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Francuska ambasada: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji zbog čega je potrebno nastaviti i intenzivirati reforme

NLB Banka Sarajevo povodom Međunarodnog dana žena 'plete' zajedništvo koje će trajati

Krišto na Međunarodni dan žena: Želim ohrabriti sve žene u BiH da budu vidljive

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo