Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 16:11 |

Mektić i Eriksson razgovarali o zbrinjavanju tražitelja azila u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Situacija osoba koje zatraže azil u Bosni i Hercegovini  i njihovo zbrinjavanje, bila je tema današnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i regionalne predstavnice UNHCR-a Anne-Christine Eriksson.

Veliki broj neregularnih migranata i izbjeglica posljednjih nekoliko mjeseci ušlo je u Bosnu i Hercegovinu, a nadležni organi u Bosni i Hercegovini (Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancima i Sektor za azil Ministarstva sigurnosti BiH) poduzeli su sve mjere da drže pod kontrolom te tokove.

Kako je istaknuto na današnjem sastanku, situacija se znatno popravila i u posljednje vrijeme je smanjen broj migranata i tražilaca azila.

Mektić je upoznao Eriksson da kapaciteti u Azilanstkom centru u Delijašu mogu da odgovore sadašnjim potrebama, ali da se razmišlja i o mogućnosti proširenja kapacitata na toj lokaciji.

Također, razgovarano je i o mogućnosti ubrzavanja administrativnih procedura kako bi se tražioci azila mogli što prije zbrinuti i dobiti adekvatnu pomoć i zaštitu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dodik najavio posjete Crnoj Gori, Turskoj...

UNHCR: Nastavak američke pomoći od vitalnog značaja za povratak izbjeglica u Ukrajinu

Deset termina koji su se najviše koristili u 2023.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo