Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 16:55 |

Čović u Zagrebu održao predavanje 'Hrvati BiH: nosioci evropskih vrijednosti'

FENA Saopćenje

ZAGREB/SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović održao je danas predavanje „Hrvati Bosne i Hercegovine: nosioci evropskih vrijednosti“ u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, u organizaciji te matice. 

Neke od tema kojih se Čović dotakao u izlaganju su položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, Izborni zakon u BiH, te evroatlantski put Bosne i Hercegovine, ali i sigurnost države, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na početku izlaganja kazao je kako je važno da se Hrvati očuvaju kao konstitutivan narod u BiH, te da, iako najmalobrojniji, budu predvodnici svih pozitivnih procesa u BiH.  Osvrnuo se i na rad Hrvatskog narodnog sabora u BiH, čije je osnivanje imalo za cilj pokušaj političkog ujedinjenja hrvatskog naroda u BiH.

Kada su u pitanju evroatlantske integracije, istaknuo je kako su mnoge prepreke na tom putu već uklonjene, te kako je prema BiH poslana snažna poruka da je Hrvatska iskren prijatelj na tom putu, što je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na nedavnoj trilaterali ponovno potvrdila.

Govoreći o jednakopravnosti Hrvata u BiH, izrazio je uvjerenost da su mnogo bliže ostvarenju formalno-pravno takvog cilja nego što su bili u posljednjih 20 godina, odnosno da su u političkom životu legitimnog predstavljanja, Hrvati vratili snagu koji su bili izgubili.

Još je istakao i potrebu reforme pravosuđa na putu BiH prema evropskim integracijama utvrdivši kako je pravosuđe još zavisno od unutrašnjeg političkog života u zemlji, ali i izvan BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Državljanin Srbije i BiH uhićen u Zagrebu po Interpolovoj tjeralici

Zagreb: Zapriječio im put, pucao u zrak pa oteo automobil

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana