Bosna i Hercegovina     | 08.03.2018. 18:06 |

Gabriel razgovarao sa Crnatkom:Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu BiH

FENA Saopćenje

BERLIN/SARAJEVO, 8. marta (FENA) – Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas u Berlinu s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmarom Gabrielom o nastavku procesa europskih integracija BiH i regije, unutarnjoj političkoj situaciji u BiH pred Opće izbore s naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Konstatirano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja, a Crnadak je ocijenio susret veoma značajnim zbog toga što dolazi nakon prošlosedmične predaje odgovora na Upitnik EK i ulaska BiH u novu fazu procesa europskih integracija u kojoj se očekuje dobivanje kandidatskog statusa i nakon toga početak pregovora s Evropskom unijom. U ovoj fazi, naglasio je Crnadak neophodan je nastavak podrška prijateljskih zemalja.

Njemačka je počevši od pokretanja njemačko-britanske inicijative koja je pomogla deblokadi procesa europskih integracija regije prepoznala važnost europske perspektive regije, i konstantno i neupitno podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regije zapadnog Balkana.

Dodao je da će daljnji napredak na europskom putu BiH zavisiti i od toga hoće li biti popravljena opća klima i odnosi unutar BiH, a osobito koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU za zapadni Balkan stavlja u prvi plan.

Istaknuo je zadovoljstvo posvećenošću Njemačke i EU europskom putu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđen pristup mjerenja napretka svake zemlje na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija.

Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne suradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije i istaknuo da prema novoj Strategiji EU cijela regija ima priliku da napreduje i iskoristi zamah procesa ka europskim integracijama.

Podsjetio je da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu BiH te da će nastaviti aktivno podupirati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu s vladavinom prava.

On smatra da perspektiva BiH za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju snažno angažirati u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO, regionalnoj suradnji kao i drugim aktualnim temama u BiH.

U večernjim satima Crnadak će na ceremoniji otvaranja manifestacije „Dunavski salon“ (Donau Salon 2018) kao predstavnik države suorganizatora održati uvodno obraćanje zajedno s državnom tajnicom za politička pitanja savezne pokrajine Baden-Württemberg Theresom Schopper, saopćeno je iz MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo