Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 09:56 |

OHR predlaže elektorski izbor izaslanika u Dom naroda Federacije BiH - Večernjak

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 9. ožujka (FENA) - Ured visokog predstavnika (OHR) pripremio je dva prijedlog rješenja za reformu izbornog zakonodavstva koja su prezentirana bh. političkim stranaka, javio je zagrebački Večernji list.

Na sastanku neformalne skupine "Prijatelji BiH" u Europskom parlamentu, visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je Večernjakovom dopisniku iz Bruxellesa da se dva OHR-ova prijedloga izmjena izbornog zakonodavstva odnose na izbor izaslanika u Doma naroda Federacije BiH.

- Prvi model bi bio da se uvede nekakav elektorski koledž, izborni kolegij, kao što to ima Amerika na predsjedničkim izborima. U njega bi bili izabrani predstavnici županija i ondje bi neko tijelo odlučilo kojih 17 ide u Dom naroda FBiH iz svakog konstitutivnoga naroda - kazao je Inzko.

Drugi model previđa uvođenje izbornog praga koji bi odredio koliki mora biti postotak birača iz jednog naroda da bi njihov glas birao.

- Može biti 1 ili 2 posto ili 6 posto, o tome bi se trebalo dogovoriti. Po drugom modelu, županije poput Goražda u kojem je samo 20-ak Hrvata, ne bi imale hrvatskog predstavnika u Domu naroda, a to bi se nadomjestilo hrvatskim predstavnikom iz županije u kojoj su Hrvati brojniji - i obrnuto s Bošnjacima - dodao je Inzko.

Oba prijedloga tiču se samo načina izbora predstavnika u Dom naroda Federacije BiH, jer u međunarodnoj zajednici prevladava mišljenje da je reforma izbornog zakonodavstva koja se tiče izbora članova Predsjedništva BiH kompliciranija i teža za postizanje dogovora u ovako kratkom roku, navodi Večernjak.

Iznzko je dodao kako ne namjerava iskoristiti bonnske ovlasti i nametati rješenja jer je "lokalno, zdravo rješenje puno bolje i trajnije".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Lajčak pozdravio dogovor koalicije na državnom nivou o Izbornom zakonu

Nderitu: Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju budućnost u kojoj nema mjesta negiranju genocida

OHR - Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana