Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 12:40 |

FUCZ - Vodostaji rijeka u FBiH u porastu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Vodostaj Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton, a to najbolje pokazuju jutros izmjerene visine vodostaja, u poređenju sa  jučerašnjim iznosima  na vodomjernim stanicama:  Bosanski Brod 454 cm (pripremno stanje), jučer 383 cm, Bosanski Šamac 439 cm (pripremno stanje), jučer 295 cm, Orašje 647 cm (pripremno stanje), jučer 515 cm.

Pored toga, u Redovnom izvještaju FUCZ-a o stanju u Federaciji BiH, stoji da je za 43 cm viši vodostaj na brani HA Modrac, koji je jutros iznosio 199,66 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.).

Zbog izlijevanja Spreče u Općini Gračanica pod vodom je oko 150, a u Doboj Istoku 80 hektara poljoprivrednog zemljišta u priobalnom području rijeke. Budući da je vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros iznosio 380 cm, a jučer 363 cm, vrše se redovne mjere zaštite od poplava na visini od 300 cm.

Također, četiri stambena objekta, vjerski objekt (crkva) i zgrada MZ Potpeć, kako stoji u Izvještaju, ugrožena su zbog izlijevanja rijeke Tinje u mjesnoj zajednici Potpeć, općina Srebrenik.

U Zeničko-dobojskom kantonu vodostaj rijeka je u porastu i granicama normalnog. Na mjernom mjestu u gradu Zenica visina vodostaja iznosi 260 cm, gdje se kritičnom visinom smatra ona iznad 350 cm.   

Na području Unsko-sanskog kantona došlo je do topljenja snijega, usljed čega su vodostaji rijeka i riječica u blagom porastu.

Slična situacija je u Bihaću, gdje je vodostaj Une 108 cm, jučer 103 cm (kritična tačka je 100 cm).

Navedeno je i to da vodostaj Sane iznosi 282 cm, jučer  278 cm (kritična tačka je 380 cm).

Od 2. marta, poznato je, da su na snazi redovne mjere od poplava u Zapadno-hercegovačkom kantonu, gdje je vodostaj Trebižata na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros 312 cm, dok je jučer iznosio 293 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

Vodostaji svih vodenih tokova na području Srednjobosanskog kantona su u granicama normale i uglavnom imaju trend opadanja.

U toku protekla 24 sata Operativnom centaru civilne zaštite Srebrenik prijavljena su dva klizišta u naselju Cage, gdje je ugroženo više stambenih objekata i džamija, te u naselju Kuge, gdje je ugroženo osam stambenih objekata i prekinuta putna komunikacija, navedeno je u  Izvještaju FUCZ-a.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo