Kultura     | 09.03.2018. 11:03 |

Otvoren konkurs za prijavu na festival portretnog stvaralaštva INTERBIFEP

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Pripreme za ovogodišnji 17. Internacionalni bienalni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i videoart umjetnosti  INTERBIFEP, koji će biti održan u Tuzli od 17. septembra do 2. novembra, već su uveliko počele.

Tim povodom zasjedao je i Organizacioni odbor koji je usvojio potrebne dokumente i donio odluku da je konkurs za ovogodišnje Bienale otvoren 9. marta i trajat će do 27. aprila ove godine, a pozivi za učešće će biti poslani na adrese više od 3.000 umjetnika i 450 kulturnih institucija iz cijelog svijeta, saopćeno je iz JU Centar za kulturu Tuzla.

Na prethodnom INTERBIFEP-u, održanom 2015. godine, prijave za učešće je poslalo oko 550 umjetnika iz 70 država svijeta, a nakon selekcije publika je imala priliku vidjeti radove 135 učesnika iz 44 zemalja svijeta. Kvalitetom predstavljenih manifestacija likovne umjetnosti u regionu privlači sve više ljubitelja umjetnosti.

INTERBIFEP je osnovala i pokrenula 1980. godine Galerija jugoslovenskog portreta Tuzla, poslije Međunarodna galerija portreta Tuzla. Centar za kulturu Tuzla u sklopu kojeg se nalazi i Međunarodna galerija portreta Tuzla sadržajno realizira i organizuje festival portretnog stvaralaštva.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, potpredsjednik je direktor JU Centar za kulturu Tuzla Dženan Jusufović, a sekretar Festivala je rukovodilac Međunarodne galerije portreta Tuzla Mirza Korlatović.  

I na ovogodišnjem Bienalu publika će imati priliku uživati u brojnim sadržajima koji su planirani tokom trajanja manifestacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počinje internet glasanje za učeničke radove pristigle na ovogodišnji Konkurs 'Mladi i naslijeđe'

'Partner' nagradio uspješne organske proizvođače

Raspisan konkurs za prijem 36 policajaca  i četiri  mlađa inspektora u MUP-u BPK Goražde

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom