Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 11:55 |

Salkić: Komarica se bori za prava svih građana, Dodik ih krši

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9.marta (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je osudio najnovije pritiske i napade Milorada Dodika, predsjednika RS-a, na banjalučkog biskupa Franju Komaricu, koji je ovih dana ukazao na težak položaj katolika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Salkić je istakao da se potpuno slaže s biskupom Komaricom, te dodao da je stanje još gore, obzirom da je entitetska vlast koju predvodi Dodik, lider u kršenju prava nesrba u ovom entitetu, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Naglasio je i da je vrlo važno da je Komarica probleme u bh. entitetu RS iznio na Austrijskoj biskupskoj konferenciji, kako bi se u Evropi detaljnije upoznali s velikim problemima nesrba, te kako bi se jasno pokazalo ko predstavlja glavni problem.

-Nedopustivi su brutalni napadi na biskupa Komaricu koji je jedan od dosljednih boraca za jednakost svih građana u bh. entitetu RS. Ovakav nivo javne komunikacije i činjenica da se predsjednik jednog entiteta već nekoliko puta obračunava s biskupom čija bi prava trebao da štiti, samo su karakteristični za Dodika, koji je prvak u kršenju prava nesrba u RS-u i najveći kočničar evropskog puta Bosne i Hercegovine. Vrlo je važno da građani i političari u Evropi ovo čuju i znaju - ukazao je Salkić.

Potpuno se slaže s konstatacijom biskupa Komarice da su ugrožena prava Hrvata i Bošnjaka u RS, kao posljedica prisutne sistemske diskriminacije u ovom entitetu.

-Činjenica da predsjednik entiteta traži od biskupa da prestane koristiti ime entiteta, pokazuje svu bahatost koja je prisutna kod predsjednika entiteta. Ovaj dio Bosne i Hercegovine je entitet svih građana, a ne samo jednog naroda i svi imamo pravo koristiti naziv entiteta u svakodnevnoj komunikaciji, iako nimalo nismo sretni zbog toga, jer on asocira samo na jedan narod.

Pozivam predsjednika entiteta da prekine sistemsku diskriminaciju u RS-u i da počne poštovati Ustav entiteta, te da počne donositi zakone koji su u interesu svih građana, a ne samo u svom interesu. Bošnjaci i Hrvati su bili i ostali trajna kategorija u ovom entitetu, a svaki pokušaj da se u miru dovrši proces etničkog čišćenja, nikada neće uspjeti, kazao je potpredsjednik Salkić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Vučić i Dodik razgovarali o zajedničkim projektima Srbije i Republike Srpske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo