Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 12:39 |

Opozicione interpelacije 20. marta pred poslanicima parlamenta RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9.marta (FENA) - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi 20.marta da razmatraju interpelacije opozicije o stanju u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema te upravljanju javnim preduzećima u tom bh. entitetu.

Interpelacije, u kojima se traži da se raspravlja o teškom stanju u ovim sektorima, predali su u entitetski parlament još prošle godine.

U tekstu interpelacije o stanju u zdravstvu je 12 pitanja na koja je Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, morala da odgovori u roku od 60 dana.

Opozicionari tvrde da je stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 miliona KM, a da zdravstvene ustanove u RS-u duguju oko 700 miliona KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

Interpelacije su na dnevnom redu 23.redovne sjednice, čiji nastavak će biti 27.marta, ukoliko se rasprava ne završiti u prvom dijelu zasjedanja.

Odmah nakon završetka 23.sjednice bit će održana i nova redovna sjednica, rečeno je nakon današnje sjednice kolegija entitetskog parlamenta. Na predloženom dnevnom redu su izmjene i dopune zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju te o visokom obrazovanju.

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i Prijedlog zakona o posebnom Registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana