Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 13:27 |

PDP - Vlada RS-a postala talac MMF-a

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 9. marta (FENA) - Prema ekonomskim pokazateljima, od 2007. godine, ukupan dug Republike Srpske (RS) je gotovo udvostručen, pa je s tri milijarde KM do kraja 2017. godine porastao na čak 5,8 milijardi KM, saopćeno je iz Parije demokratskog progresa (PDP)

Iz ove stranke navode da današnji sastanak entitetske premijerke Željke Cvijanović s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) “još jednom pokazuje da premijerka najbolju saradnju ostvaruje upravo s MMF-om i nastavlja da radi jedino što zna - da zadužuje RS”.

Također, servis duga je sa 119 miliona iz 2008. godine dostigao iznos od 920 miliona KM u 2018. godini, što znači da svaku drugu marku redovnih budžetskih prihoda izdvajamo za otplatu duga.

- Svaki stanovnik RS-a je za gotovo 60 posto zaduženiji od stanovnika Federacije BiH po nivou javnog duga po glavi stanovnika, dok prosječnom platom narod RS-a ne može pokriti ni polovinu potrošačke korpe - tvrde iz PDP-a.

Zahvaljujući „odličnoj“ ekonomskoj politici koju sprovodi Vlada i SNSD-e, u RS-u je sada, navode,
BDP po glavi stanovnika najniži u regionu; najniže plate u regionu; 65 posto radnika prima plaću nižu od prosječne, ima najniže penzije u regionu; ogromna dugovanja u zdravstvenom sektoru;
”Željeznice” u gubicima preko 200 miliona KM; sva javna preduzeća u gubicima; propast tri banke (Banka Srpske, Bobar banka i Balkan Investment banka) u kojima je trajno uništeno 600 miliona KM; propast „Robnih rezervi“; odnos broja penzionera i radnika najgori u istoriji; te odlazak stanovništva uslijed kojeg godišnje ostajemo bez jednog grada veličine Trebinja.

-Jedan od rezultata saradnje Vlade RS-a s MMF-om i njihovim predstavnikom Franciskom Parodijem je 'ugušena' Glavna služba za reviziju javnog sektora - zadnja profesionalna institucija koja je čuvala javni sektor i finansije RS-a od prekomjernog i nezakonitog trošenja narodnog, budžetskog novca - ističu iz PDP-a.

Duboko su, kako dodaju, zabrinuti za finansijsku samostalnost RS-a.

-Očigledno je da je Vlada RS-a postala talac MMF-a i da je ekonomski suverinitet RS-a uveliko narušen aranžmanom s MMF-om i uslovljavanjima koja ta finansijska institucija postavlja. Dokaz tome je supervizije banaka koju je Vlada RS-a na mala vrata oduzela od Agencije za bankarstvo, što predstavlja klasični oblik prenosa nadležnosti i gubitak suvereniteta RS-a, a sve pod pritiskom MMF-a - tvrde iz PDP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Kinesko čelništvo uvjereno da će se ekonomija poboljšati uoči "Dva zasjedanja"

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom