Kultura     | 09.03.2018. 13:46 |

Narodna biblioteka Srebrenica posjeduje više od 30 hiljada bibliotečkih jedinica

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 9. marta (FENA) - Narodna biblioteka Srebrenica posjeduje više od 30.000 hiljada bibliotečkih jedinica, kao i 1.800 publikacija na stranim jezicima.

-Biblioteka je krajem 2017. godine imala bibliotečki fond od 35.000 monografskih publikacija. Bibliotečki fond iz godine u godinu se povećava, u kvantitativnom i kvalitativnom smislu, dopunjava se publikacijama i naslovima koji su korisnici tražili - kazala je Feni bibliotekarka Violeta Radić.

Narodna biblioteka se sastoji od Dječijeg odjeljenja, Odjeljenja za strane knjige, Naučno i stručno odjeljenje, kao i Referalnu, Zavičajnu zbirku i Zbirku stare i rijetke knjige. U Dječije odjeljenje trenutno je učlanjeno oko 200 korisnika do 14 godina starosti, a u odjeljenju za odrasle je učlanjeno 73 korisnika.

-Učlanjenje i dalje traje, naši korisnici obnavljaju svakodnevno članske karte - ističe Radić.

Tokom godine Narodna biblioteka Srebrenica na poklon dobije i veliki broj publikacija koje doniraju korisnici, sugrađani, ali i svi poštovaoci pisane riječi iz zemlje.

-Publikacije koje Biblioteka na ovaj način dobija su dobrodošle, jer se bibliotečki fond popunjava naslovima uglavnom iz stručnih oblasti, a nije zanemarljiv ni broj knjiga iz beletristike. Svaka publikacija koju poklonite vašoj biblioteci, obogaćuje fond i pokazuje da se pisana riječ još njeguje i čuva - potcrtala je Radić.

U okviru Biblioteke funkcioniše i Muzejska zbirka, koja je arheološko-etnografskog tipa. Počela je s radom 1990. godine i tada se u njemu nalazila veoma vrijedna arheološka, etnološka i istorijska zbirka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Narodna biblioteka Srebrenica danas obilježava 63. godine postojanja

Prvi i jedini dobrovoljni penzijski fond u RS i BiH

Kampanja 'Zajedno smo sigurne' za zaštitu žrtava porodičnog nasilja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana