Kultura     | 14.03.2018. 09:32 |

Međunarodni naučni skup o Ahmedu Sudiju Bošnjaku u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Međunarodni naučni skup „Ahmed Sudi Bošnjak – život i djelo“ bit će održan sutra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. 

Skup počinje otvorenjem izložbe „Djela Ahmeda Sudija Bošnjaka u rukopisnim zbirkama u BiH“, autora Osmana Lavića.

U Sarajevu će se okupiti stručnjake iz različitih domena orijentalne filologije (arabistike, iranistike, turkologije), te historije kulture i civilizacije, iz Bosne i Hercegovine, drugih zemalja Balkana, Turske i Irana.

Ahmed Sudi Bošnjak ubraja se u najznačajnije komentatore perzijskih klasika i arapskih gramatičkih djela u Osmanskom carstvu. Sudijevi komentari perzijskih klasičnih djela tri stoljeća su korišteni kao udžbenici perzijskog jezika diljem Osmanskog carstva, a nalaze se i među prvim štampanim knjigama u Turskoj.

Sudijev značaj i utjecaj prepoznali su i autori iz drugih podneblja. Tako su njegovi komentari Hafizovog Divana i Sadijevog Đulistana i Bustana prevedeni na perzijski jezik u 20. stoljeću, te su dobro poznati i u iranskoj naučnoj i stručnoj javnosti. Među njima je najveću pažnju izazvao komentar Hafizovog Divana, koji je u 19. stoljeću prevođen i u zapadnoj Evropi.

Organizatori skupa su Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, International Microfilm Center Noor iz New Delhija, i Fondacija Mulla Sadra iz Sarajeva.

Cilj je naučnoj, stručnoj i široj javnosti ukazati na značaj Ahmeda Sudija i njegovog naučnog djela, saopćili su organizatori. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Online izložba Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Obilježena 483. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke

Obilježavanje Dana Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo