Kultura     | 11.03.2018. 11:14 |

'Iza zatvorenih vrata'- Druga gimnazija ruši stigme, štiti mentalno zdravlje

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Članovi Dramske sekcije Druge gimnazije Sarajevo pod vodstvom i u režiji profesorice Amele Vranac uradili su predstavu "Iza zatvorenih vrata", koja za cilj ima ukazivanje na važnost mentalnog zdravlja i na borbu uslijed određenog oboljenja. Predstava će premijerno biti izvedena u utorak u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Namjera im je, kroz amaterski rad, srušiti određene stigme i povećati svijest o tematikama iz oblasti mentalnog zdravlja koje su često tabu, ali su nam svima bliže nego što to mislimo.

- Naime, predstava ''Iza zatvorenih vrata" fokusira se na aktuelne probleme današnjice s naglaskom na one koje se, po anketi provedenoj među srednjoškolcima, pronalaze najviše među adolescentima (anoreksija, bulimija, anksioznost, depresija). Predstava će tretirati i PTSP, koji je kao posljedica rata sve prisutan u porodicama mladih - kaže profesorica Vranac.

Specifičnost je, ističe, u tome što predstava ne tretira jedan od tih poremećaja kao izdvojen slučaj već sve poremećaje, na način da akcent stavi na obitelj i njen odnos prema svojim članovima koji imaju poremećaj.

Nakon premijere predstave bit će održana interaktivna panel-diskusija sa eminentnim stručnjacima koji tretiraju navedene poremećaje mentalnog zdravlja, te pojedincima koji su proživjeli ili proživljavaju neki od tih poremećaja.

Režiserka i inicijatorica projekta profesorica Vranac dodaje da su, radom na predstavi, učenici uspostavili dobre međusobne odnose. Kroz rad su se savjetovali sa psihoterapeutima iz obiteljskog savjetovališta što im je omogućilo bolji pristup ulogama i lakše razumijevanje poremećaja.

- To je i jedan od ciljeva projekta, razumijevanje i antistigma. Učenje, rad i druženje pratili su nas za vrijeme rada na predstavi "Iza zatvorenih vrata" - naglasila je.

U projekt "Iza zatvorenih vrata" uključeni su učenici trećih i četvrtih razreda Druge gimnazije Sarajevo, a dobio je direktnu podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA). Profesorica Amela Vranac radila je zajedno sa učenicom Iman Mustafić.

Premijera predstave ''Iza zatvorenih vrata" planirana je za 13. mart u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu s početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Baletno-plesna predstava Orašar u subotu u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo