Ekonomija     | 11.03.2018. 10:35 |

Lagumdžija održao predavanje na Berlinskom ekonomskom forumu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Zlatko Lagumdžija učestvovao je na petom Berlinskom ekonomskom forumu "Samoodrživi biznis, turizam i odgovorne strane investicije", međunarodnoj konferenciji u organizaciji Akademije za kulturnu diplomatiju, u partnerstvu s globalnim organizacijama, vladama država, vodećim akademskim institucijama i multinacionalnim korporacijama, koji je održan od 6. do 11. marta u ICD Kući umjetnosti i kulture, njemačkom parlamentu i na izabranim lokacijama u Berlinu.

Lagumdžija je gostima, državnicima, privrednicima i izabranim postdiplomcima održao predavanje pod nazivom „Nova paradigma samoodrživog razvoja i društva zajedničkih vrijednosti - Perspektiva zapadnog Balkana i BiH“, soapćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo. 

Prezentirao je nalaze i izvještaje koji su rezultat rada Grupe 20 Svjetske liderske alijanse posvećene samoodrživom razvoju. Globalnu važnost ovog pristupa iluistrirao je s  procesima koji se vode na ubrzanoj integraciji zapadnog Balkana i BiH u Evropsku uniju.

U saopćenju se navodi da je proširenje EU na preostalih šest zemalja regiona od uzajamnog interesa za današnju EU kao i za zemlje koje moraju proći ubrzani put transformacije u skladu s Lisabonskim kriterijima.

Dodaje se da je ovaj proces moguće okončati u potrebnom i planiranom roku isključivo u jedinstvenom paketu u kojem se svaka od šest zemalja gradi kao civilno društvo. To podrazumijeva snažniju podršku jačanju državnosti Bosne i Hercegovine kao društva zajedničkih vrijednosti umjesto daljih etničkih podjela.

Forum ima za cilj i analize globalnih trendova u brendiranju s fokusom na samoodrživi razvoj i korištenje kulturne diplomatije kao važnog elementa uspješnih aktivnosti brendiranja država.

Lagumdžija je prihvatio poziv Akademije za kulturnu diplomatiju na dalju saradnju u njenim globalnim aktivnostima. Uputio je poziv i izložio prijedlog konkretnih projekata usmjerenih na evropsko  brendiranje Balkana i Bosne i Hercegovine kao društva zajedničkih vrijednosti, te uspostavljanje zajedničkih  međunarodnih posdiplomskih studija iz njihovog domena, saopćeno je.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lagumdžija na prijemu povodom 18 godina OSBiH: Slavljenje uspjeha i izgradnja mostova

Delegacija Ratne škole američke kopnene vojske posjetila stalnu misiju Bosne i Hercegovine pri UN-u

Lagumdžija sa predsjednicom IRMCT-a: Od suštinske važnosti da se arhivi tribunala smjeste u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom