Bosna i Hercegovina     | 11.03.2018. 14:04 |

Kačo: Regija Balkana ostaje jedan od prioriteta slovačke vanjske politike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo u Sarajevu je razgovarao s ambasadorom Slovačke Republike Martinom Kačom, kojem je zahvalio na permanentnoj i iskrenoj podršci i angažmanu Slovačke u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Posebno je istaknuo period mandata današnjeg ministra vanjskih poslova Slovačke, a tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, vezano za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), te šestomjesečno predsjedavanje Slovačke Vijećem Evropske unije, kada je ponajviše naporima i diplomatskim aktivnostima službene Bratislave naša država dobila pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo u EU, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Praštalo je naveo da su ovo, ujedno, pored nedavne konačne predaje upitnika, i najvažnije „evropske pobjede“ i najkonkretniji koraci BiH na putu ka članstvu u EU.

Ambasador Kačo je istaknuo da regija Balkana ostaje jedan od prioriteta slovačke vanjske politike.

Prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike su ocijenjeni kao veoma dobri, bez otvorenih pitanja, o čemu svjedoči i zadovoljavajući intenzitet bilateralnih kontakata na visokom i najvišem nivou, koji budi i interesiranje za poboljšanjem ekonomskih odnosa, koje bi pratilo izuzetno zadovoljavajuće političke odnose.                                                                                 

- Predsjednik Evropskog pokreta je ambasadora informirao o stavu organizacije nakon prezentacije Strategije EU za Balkan, pri čemu se slaže sa više od 98 posto teksta evropskog dokumenta, prije svega reforme vezano za spregu političkih subjekata sa mitom, korupcijom i kriminalom, procesom definitivnog pomirenja naroda u regionu, kao i rješavanja otvorenih pitanja država regiona i drugih reformskih oblasti bitnih prije svega radi nas samih, našeg društvenog razvoja, jačanja ekonomije i boljeg života bh. stanovnika – navodi se u saopćenju.                                                                            

Dodaje se da Evropski pokret predlaže i traži od domaćih političara ubrzanu reakciju i ispunjavanje uslova iz Strategije EU, kako bi se značajno dinamizirala vremenska agenda, koja za BiH predviđa dobivanje kandidatskog statusa 2019., a otvaranje pregovora tek 2023. godine.

Slovački ambasador je pohvalio rad i aktivnosti Evropskog pokreta na polju promoviranja evropskih vrijednosti, te istaknuo uvjerenje u zajedničku evropsku budućnost dvije zemlje, pri čemu nevladin sektor i organizacije civilnog društva u BiH mogu i trebaju imati značajnu ulogu, saopćeno je iz Press službe Evropskog pokreta.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Slovačka spremna pomoći Bosni i Hercegovini i prenijeti iskustva iz pristupnog procesa

Bećirović i Cvijanović sa Čaputovom - Unapređivati ekonomsku saradnju BiH i Slovačke Republike

Predsjednica Slovačke Republike Zuzana Čaputová u posjeti BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'