Bosna i Hercegovina     | 11.03.2018. 16:26 |

GDS BiH: Ustavne promjene i izborni zakon BiH realizirati istovremeno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Građanska demokratska stranka (GDS) BiH predlaže da se ustavne promjene i izborni zakon BiH realizuju istovremeno kako bi se obezbijedio novi demokratski iskorak, decentralizacija i ubrzao proces unutrašnjih i euro integracija, saopćeno je iz te stranke.

GDS BiH predlaže: uvođenje trećeg vijeća u Parlamentarnu skupštinu (PS) BiH-Vijeća opština i gradova BiH; izbor delegata-predstavnika naroda i nacionalnih manjina u Dom naroda BiH; izbor poslanika u Predstavnički dom PSBiH iz pet izbornih jedinica.

Ova stranka također predlaže da se Predsjedništvo BiH bira na direktnim izborima kroz jednu izbornu jedinicu ili na PSBiH.

U saopćenju se navodi da prijedlozi GDS-a BiH osiguravaju punu ravnopravnost i reprezentativnost građana, naroda i manjina u PSBiH i na svim razinama vlasti (lokalne i entiteske vlasti i u Distriktu Brčko) ukoliko se i Izbornim zakonom onemogući svaka vrsta dominacije i diskriminacije državljana i državljanki BiH po bilo kom osnovu.

Dodaje se da bi se direktnim izborom gradonačelnika u Mostaru, Brčkom i Sarajevu osiguralo i demokratsko pravo građana da biraju i da budu birani i to bi predstavljalo značajan doprinos jačanju povjerenja u institucije sistema.

- Odgovorima na Upitnik EU Bosna i Hercegovina je ušla u briselsku fazu izgradnje novih standarda i vrijednosti i nužan je ozbiljan zaokret u ekonomskom i socijalnom razvoju koji moraju osigurati i reformisane institucije zakonodavne, izvršne i sudske vlasti – navode u GDS-u BiH.

Ova stranka smatra da su u izbornoj godini poželjne koalicije koje će voditi evropsku politiku i javno objaviti program i planove za reforme, nosioce i rokove za njihovo ispunjenje.

- Građani imaju pravo znati kome treba dati glas za budućnost BiH – poručuju iz GDS-a BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bošković: HDZ se ne boji pregovora, već želi razgovarati o svim problemima Ustava i izbornog zakona

Hrvatske stranke usuglasile prijedlog izmjena Izbornog zakona i manjih izmjena Ustava

Hrvatske stranke usuglasile prijedlog izmjena Izbornog zakona i manjih izmjena Ustava

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana