Bosna i Hercegovina     | 12.03.2018. 13:26 |

Nastavak suđenja u predmetu Bjelić i drugi odgođen za 19. mart

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Ročište u predmetu Hasib Bjelić i drugi, zakazano za danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), odgođeno je za 19. mart.

Nastavak suđenja u ovom predmetu je opozvan, jer je predsjedavajuća Sudskog vijeća, u međuvremenu, stupila na godišnji odmor, potvrđeno je Feni u KSS-u.

Radi se o predmetu čiji se akteri - Hasib Bjelić, Amir Šarić i Ferida Hasić terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca.

Optužnica Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe "Umax Group" i Emira Šarića, vlasnika studentskog hotela "Emiran", tereti da su zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD" sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od četiri miliona KM.

Na temelju fiktivnih ugovora s firmama iz Dubaija i Sejšela, novac je, kako se u optužnici navodi, optuženima uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka, a koristili su ga u privatne svrhe i to za kupovinu više nekretnina - preduzeća "Umax Group", firme "Emiran" i studentskog hotela "Emiran", te automobila.

U sklopu izvršenja spomenutih krivičnih djela, a prema navodima Kantonalnog tužiteljstva, na teret im se stavlja da su zajedno sa trećeoptuženom Hasić "oprali više od 20 miliona KM".

Kako Fena nezvanično doznaje, suđenje u ovom predmetu bi trebalo biti nastavljeno izvođenjem dokaznih prijedloga odbrane, odnosno predočavanjem mišljenja i nalaza sudskog vještaka finansijske struke. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Podignuta optužnica protiv Slovenca iz Stoca zbog utaje poreza

Prihvaćeno jamstvo, ukinut pritvor i određene mjere zabrane Blagojeviću i Šinikoviću

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana