Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 12.03.2018. 18:09 |

Počeo Tuzla Brain Week 2018

FENA

TUZLA, 12. marta (FENA) - Peti po redu Tuzla Brain Week (TBW) 2018, projekat koji se realizira u okviru globalne sedmice mozga, a koji je okupio studente i  stručnjake iz neuroznanosti, počeo je danas  i trajat će do 18. marta 2018. godine.

Ovaj projekat, koji ima za cilj podrobnije upoznavanje s oblašću neuroznanosti realizira Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta UNTZ - Medicus, u saradnji s Medicinskim fakultetom UNTZ Tuzla i Univerzitetom u Tuzli.

Jedna od glavnih aktivnosti Tuzla Brain Week 2018 je promocija studenata putem naučno-istraživačkih radova, a pored stručnih predavanja učesnici će moći i kroz radionice unaprijediti znanje o mozgu.

Ovogodišnje teme su: neurohirurgija, neurologija, psihijatrija, neuroradiologija, biomedicinski inžinjering i forenzika, a  generalna tema projekta je "Mozak budućnosti".

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić istaknuo je da svake godine na Tuzla Brain Week dolazi sve više gostiju iz država iz susjedstva, poručivši da će Kantonalna vlada, koja je ovogodišnji pokrovitelj TBW-a nastaviti podržavati ovaj projekat u narednom periodu.

Načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC-a Tuzla Mirsad Hodžić smatra da dostignuća koja su postigli naučnici iz raznih oblasti neuroznanosti predstavljaju veliki napredak za kompletnu nauku, ali da još uvijek ima dosta nepoznanica o mozgu i njegovim funkcijama.

Predsjednik Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta Sejfo Begić ističe da je cilj sedmice mozga promocija neuronauke, dodavši da je u okviru ove sedmice jedan dio posvećen naučnim radovima, gdje će studenti biti ocijenjivanji, te dobiti certifikate Ljekarske komore.

Ovo je jedini projekat iz Bosne i Hercegovine koji je do sada svake godine dobijao podršku Dana Fondacije (New York, USA) i Federacija europskih neuroznanstvenih društava (FENS), koji su začetnici ove inicijative.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana