Bosna i Hercegovina     | 13.03.2018. 11:32 |

Una poplavila desetak objekata u Kulen Vakufu i Pokoju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Vodostaj Une u Bihaću u 7 sati iznosio je 138 cm, što je za 17 cm više u odnosu na stanje koje je bilo jučer u isto vrijeme. Una je poplavila desetak objekata u mjestima Kulen Vakuf i Pokoj - navode iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na dionici regionalnog puta Kulen Vakuf-Martinbrod u mjestu Priboj došlo je do aktivacije klizišta koje je blokiralo saobraćaj. Izvršena je sanacija i omogućeno saobraćanje jednom kolovoznom trakom. Na oko 2,5 km od mjesta gdje je bilo klizište, došlo je do izlijevanja Une na put u dužini od oko 20 metara, a visina vode na putu je 10 cm i za sada ne sprečava odvijanje saobraćaja.

Na dionici puta Kulen Vakuf – Klisa, voda iz rijeke Une se izlila i ovdje je visina vode na putu 40 cm što onemogućava odvijanje saobraćaja. U mjestu Pokoj na lokaciji Velhovo na dva mjesta poplavljena je lokalna putna komunikacija.

U Cazinu, rijeka Mutnica se izlila. Poplavljeno je priobalno zemljište, nema ugroženih objekta i komunikacija. U Tržcu se otežano  saobraća prema naselju Urga. Rijeka Horljava se izlila te poplavila most prema Vilanječi, i dalje je obustavljen saobraćaj Stijena -Vilenjača. 

U mjestu Bajrići poplavljen je objekt poljoprivrednog gazdinstva. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je više intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih objekata.

Rijeka Sana i Sanica su se izlile u općini Ključ, poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata. Vodostaj rijeke Sane u 6 sati iznosio je 243 cm, što je za 26 cm više u odnosu na stanje koje je bilo jučer, a vodostaj Sanice u 5 sati iznosio je 312 cm, što je za 26 cm više u odnosu na stanje koje je bilo jučer.

U općini Sanski Most, vodostaj rijeke Sane je u 7  sati iznosio je 403 cm, što je za 24 više nego jučer. Poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan. U naselju Krkojevci od podzemnih voda ugroženo je nekoliko objekata.

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi je u 7 sati bio 297 cm, a jučer 270 cm, što je za 27 cm više. Una se izlila iz svog korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u MZ Centar, MZ Krupa II, MZ Otoka, te lokalni put Halkići-Drenova Glavica. Rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište, te nekoliko pomoćnih objekata u MZ Zalug i MZ Centar. Izlili su se iz svojih korita i potoci Baštra, Bukovska i Svetinja.

Duž korita rijeke Kladušnice u općini Velika Kladuša, vodostaj se prema jutarnjim informacijama smanjio za 20 cm, ali je i dalje poplavljen priobalni pojas širine od 20 do 40 metara, uglavnom poljoprivredne površine. Slična situacija je i kod pritoka ove rijeke, tj. duž korita rječica Šumatice i Vidoščice, s tim što se širina plavnog vala kod ovih rječica kreće u rasponu od 70-100 metara.

Duž korita rječice Kvrkulje voda se također blago povukla, tako da je prijetnja od ugrožavanja stambenih i poslovnih objekata znatno manja. Prema jutarnjim informacijama, od posljedica izlijevanja vode iz korita rijeke Glinice, sa širinom plavnog vala od 70-100 metara ugroženo je samo poljoprivredno zemljište.

Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac imala je više intervencija na ispumpavanju podzemnih i oborinskih voda iz stambenih objekata.

Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati, na vodomjernim stanicama u Bosanskom Brodu iznosila je 685 cm (jučer 674 cm), Bosanskom Šamcu 559 cm (jučer 553 cm) te Orašju 779 cm (jučer 771 cm).

Zbog izlijevanja rijeke Spreče u općini Gračanica, pod vodom je oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju od MZ Miričina do Stjepan Polja. Nivo Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 7 sati iznosio je 315 cm, jučer 341 cm. Redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju kad nivo dostigne visinu 300 cm.

Zbog izlijevanja Spreče u općini Doboj-Istok pod vodom je oko 40 ha u priobalnom području.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojski kanton  je granicama normalnog.

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 7.30 sati, iznosio je 270 cm, dok je jučer iznosio 272 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava), saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

FUCZ - Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo