Bosna i Hercegovina     | 13.03.2018. 16:01 |

Međunarodni dan potrošača obilježen u Tuzli (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 13. marta (FENA) - Međunarodni dan potrošača - 15. mart povod je da se potrošači educiraju o raznovrsnim uslugama, a jedna od njih je informatizacija zdravstva.

Uvezanost sa Univerzitetsko - kliničkim centrom Tuzla dobra je za praćenje historije bolesti pacijenta. Jedno od pitanja upućeno edukatorima bilo je: Šta se promijenilo u sistemu davanja uputnica za zdravstvene pretrage, te kako naš porodični ljekar koristi elektronske nalaze.

- Nalaz tj. uputnica ide za laboratoriju gdje piše šta se treba raditi od nalaza. Nalaz se isti dan vraća ljekaru i ako je nešto alarmantno, ljekar odmah zovne pacijenta da se dogovore oko daljeg liječenja - kazala je savjetnica u ZZO TK dr. Amila Bećirović.

Predsjednica Aktiva žena penzionerki Tuzla Zlata Rekić istakla je da očekuju da pacijenti imaju bolji uvid u zdravlje, "jer kad dođemo u treću životnu dob mislimo na svoje zdravlje da ne bi bili na teret svojim najmilijima".

Osim o pogodnostima na edukativnom skupu u Tuzli bilo je riječi i o problemima s kojima se susreću korisnici zdravstvenih usluga - pacijenti, i zdravstveno osoblje Javnih ustanova Dom zdravlja "Mustafa Šehović" Tuzla i Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Prema posljednjim informacijama Služba za interne bolesti Doma zdravlja uvezana je u sistem, pa nalaz može pogledati i ljekar specijalista, a ne samo ljekar porodične medicine. Želja edukatora je da informatizacija zdravstva zaživi u svim ambulantama i Domovima zdravlja u TK, te da uskoro dobijemo elektronske zdravstvene knjižice - rečeno je na predavanju „Elektronske uputnice - elektronski nalazi - do elektronskih zdravstvenih knjižica - čiji organizator je Udruženje potrošača "Klub potrošača" TK Tuzla.

Pogledajte http://fena.ba/video/1539

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/18yJzesGhhWNzb6IuNhMot2vhiCIVoSTk?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo