Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 13.03.2018. 20:02 |

Otvorena izložba 'Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata'

FENA

MOSTAR, 13. ožujka (FENA) - U povodu obilježavanja godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače, u suradnji s udrugom Werk, upriličio je u utorak navečer svečano otvorenje izložbe '1918.-2018. Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata'.

Večeras je javnosti predstavljena privatna kolekcija građe vojnog karaktera iz razdoblja Austro-Ugarske monarhije na prostoru Bosne i Hercegovine. Kroz određene primjere povijesnog oružja, numizmatičke, medaljarstva i ostale građe posjetitelji će imati priliku percipirati događaje koji su se odvijali u ratnom razdoblju od 1914.-1918. godine.

Ravnatelj Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović u izjavi za medije je kazao kako je riječ o privatnoj kolekciji artefakata raznih memorabilija vezanih za razdoblje Prvog svjetskog rata.

- Ovom izložbom želimo obilježiti obljetnicu Prvog svjetskog rata. Posjetitelji ove izložbe mogu vidjeti jako puno zanimljivih i vrijednih izložaka od fotografija, mapa, novinskih članaka, do oruđa i oružja pojedinih vojski koje su sudjelovale u Prvom svjetskom ratu – kazao je Vidović.

'Kolekcije ne nastaju preko noći, dobra kolekcija nastaje desetljećima. Tako je i u ovu kolekciju uloženo 30 godina volje, ljubavi, truda, traganja, restauracije i zaštite. Od trenutka pronalaska prvog predmeta pa do danas rasla je i nastajala kolekcija koja trenutno sadrži sablje, bajunete, kacige, odličja i medaljone, zemljovide, povijesne knjige i druge predmete. Razdoblje Velikog rata kako su zvali Prvi svjetski rat, odobito je zanimljivo kolekcionarima. To je doba kada svijet na prekretnici događanja doživljava velike geopolitičke, kulturne, industrijske i ekonomske promjene -  napisao je u katalogu izložbe Manuel Martinović iz udruge Werk.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'