Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 16:17 |

U Sarajevu počeo dvodnevni seminar o slobode izražavanja u BiH

FENA Cvita Kusić

SARAJEVO, 15. ožujka (FENA) - Seminar/radionica na temu ograničavanja slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini i primjeni etičkih i europskih standarda u postavljanju legalnih ograničenja slobodi govora u BiH, održava se 15. i 16. ožujka u Sarajevu, u organizaciji Vijeće Europe i Udruge BH novinari.

Cilj radionice je unaprijediti primjenu člana 10. Europske konvencije o ljudskim pravima (sloboda izražavanja) i drugih europskih standarda u bh. pravosuđu, zatim prepoznati i razlikovati osnovna načela koja promovira taj član, unaprijediti zastupanje novinara/urednika/izdavača pred sudovima u BiH te unaprijediti znanje i praksu novinara/urednika/izdavača kao i odvjetnika/pravnika koji zastupaju novinare i medije, istaknuto je na otvaranju dvodnevne radionice.

Radionica se realizira u okviru regionalnog projekta Vijeća Europe - Reinforcing Judicial Expertise on Freedom of Expression and the Media in Soth-East Europe (JUFREX), koji se već drugu godinu za redom, pored BiH, provodi u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

- Projekt se fokusira na rad s predstavnicima pravosuđa u BiH i predstavnicima medijske zajednice koji će zajedno tijekom seminara iz svoje perspektive razgovarati o konkretnim problemima i slučajevima u okviru kojih se događa ograničenje slobode izražavanja - kazala je u izjavi novinarima voditeljica projekta JUFREX za BiH Vanja Ibrahimbegović.

Dodala je kako su u fokusu ovoga susreta politički pritisci na novinare i medije, kao jedan od načina ograničavanja slobode izražavanja.

Potpredsjednica Udruge BH novinari Velida Kulenović kazala je kako je značaj radionice to što će se tijekom dva dana čuti ne samo iskustva, nego i saznati više o primjeni europskih standarda, ali i o članu 10 Europske konvencije o ljudskim pravima.

- Čini mi se da novinari, ali i medijska zajednica malo znaju o primjeni europskih standarda, odnosno malo se o tome govori. O tome je više potrebno govoriti ne samo zbog novinara nego i zbog pravosuđa. Dakle, da jedni druge educiramo i upoznamo javnost o značaju slobode izražavanja ne samo zbog zaštite novinara nego i zbog javnosti, u čijem interesu novinari rade - kazala je.

Sudionik seminara je i voditelj ureda predsjedništva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Admir Katica pozdravlja svaku vrstu komunikacije između predstavnika pravosudne i medijske zajednice o svima temama, a posebice ove koja se odnosi na slobodu izražavanja kao jedno od temeljnih ljudskih prava i onoga što je regulirano Europsko konvencijskom o ljudskim pravima i slobodama.

- Mi smo već učinili dosta napora po pitanju transparentnosti rada naše institucije, ali kao regulatorni organ za pravosuđe BiH svakako da postoji prostor da i u budućnosti ulažemo određene napore kako bi i zaštita prava na slobodu izražavanja i prava na privatnost bila u pravoj mjeri pravosudno tretirana - ustvrdio je Katica.

Odvjetnik i međunarodni ekspert Dušan Stojković iz Beograda kazao je kako je ovaj susret prilika da s kolegama iz BiH podijeli svoja iskustva iz Srbije i Crne Gore i da se vidi kako bi se europski standardi mogli uklopiti u sve ono što su posebnosti "našeg društva i naše zajednice", a kako bi se našao što bolji balans između slobode izražavanja i drugih prava kao što su čast i ugled, pravosuđe i slično.

Upitan koji su ključni problemi u stvaranju toga balansa na ovim područjima, Stojković je kazao kako je to nalaženje mjere i promjena svijesti.

- Posebice svijesti vlasti da shvati da sloboda izražavanja predstavlja pravo koje služi svima nama i da vlast koja je često u našim zajednicama prilično arogantno nastrojena prema otkrivanju istine i dijeljenju informacija, shvati da u suvremenim društvima i sustavima sloboda izražavanja predstavlja pravo koje je neotuđivo te da pokušaju shvatiti da određene stvari zbog toga moraju trpjeti, posebice ako se nalaze na javnim pozicijama i posebice ako se radi o stvarima koje imaju opravdan javni interes - kazao je Stojković.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Hrvatski suci u „bijelom štrajku“ od 22. siječnja

Kako će umjetna inteligencija promijeniti novinarstvo

Novinar Marko Zeljko dobitnik nagrada Saveza općina i gradova FBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu