Regija     | 14.03.2018. 11:00 |

Slovenske škole zatvorene zbog štrajka, u podne prosvjedna okupljanja

FENA Agencije

LJUBLJANA, 14. ožujka (FENA) - Velika većina osnovnih i srednjih škola u Sloveniji te vrtića za djecu danas ne radi zbog drugog štrajka prosvjetnih radnika u zadnjih mjesec dana, a prema podacima sindikata u štrajku sudjeluje preko 40.000 zaposlenih u javnim odgojno-obrazovnim ustanovama.

 Više tisuća sindikalnih aktivista svoj će prosvjed i zahtjeve iznijeti na okupljanjima u središtima 11 gradova u 12 sati.

 Pregovori vlade i sindikata prosvjetnih radnika SVIZ propali su u ponedjeljak navečer jer nije došlo do dogovora o visini i dinamici rasta plaća u javnom obrazovnom sektoru.

 Po broju članova najveći sindikat zahtijeva da se plaće pedagoških djelatnika još ove godine znatno povećaju jer niz godina zaostaju u odnosu na druge profesije, te iznosi podatak da su plaće u državnoj upravi lani povećane za 4 posto, a plaće u obrazovnoj djelatnosti samo za 1,69 posto.

 Za zahtijevano povećanje plaća učitelja i profesora te za povećani regres za godišnji odmor vlada bi, prema neslužbenim procjenama, trebala osigurati dodatnih 270 milijuna godišnje, ali navodi da rast plaća u javnom sektoru treba usklađivati s drugim skupinama zaposlenih, vodeći računa i o održanju financijske stabilnosti.

 Premijer Miro Cerar kazao je sinoć da je vlada prosvjetarima ponudila "dobar" sporazum o rastu plaća i da ostaje otvorena za daljnje razgovore, no da valja voditi računa i o zahtjevima drugih sindikata javnog sektora koji su u pregovorima s vladom, jer je potreban sveobuhvatan dogovor.

 Dodao je međutim da kao predsjednik vlade ne može dopustiti da se zbog pritisaka sindikata na rast plaća naruši fiskalna ravnoteža do koje se zadnjih godina došlo, javila je Hina.

 Vodstvo sindikata zaposlenih u odgoju i obrazovanju najavilo je da će idućeg mjeseca pojačati svoj prosvjed i organizirati novi jednodnevni štrajk ukoliko vlada ne bude uvažila opravdane zahtjeve za poboljšanje materijalnog stanja zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'