Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 12:07 |

Usvojene smjernice za uređenje oblasti dodjele dotacija u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 14. ožujka (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH održala je nastavak 32. redovite sjednice na kojemu je usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona izmjenama i dopunama Zakona o udrugama i fondacijama Brčko distrikta BiH.

Predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić istaknuo je kako nakon donošenja zakona slijedi izrada odluke o sufinanciranju i financiranju programa i projekata od strane Vlade Brčko distrikta BiH.

"Ta će odluka urediti oblast planiranja i dodjele dotacija u Brčko distriktu BiH jer do sada ova oblast nije bila konceptualno i zakonski definirana. U analizi je bilo razmišljanja da se ide u proceduru donošenja zakona o dotacijama, međutim, s obzirom na to da se zakonom ta oblast nije mogla tretirati, ići ćemo u proceduru donošenja odluke", naglasio je Blažić.

Pojasnio je kako je svrha da se kroz javni poziv i utvrđene kriterije prijedlozi udruga i fondacija za dodjelu dotacija boduju u skladu s akcijskim planovima i strategijama Vlade kroz određene oblasti koje su od javnog interesa i koje su kvalitetne i doprinose razvoju lokalne zajednice.

"Postoje organizacije poput braniteljskih ili humanitarnih udruga za koje Vlada mora imati posebnu dozu osjetljivosti, ali će spomenute izmjene Zakona doprinijeti tomu da u budućnosti ne financiramo samo njihov redoviti rad nego i konkretne projekte koji će značajnije doprinijeti samim udrugama, njihovom članstvu i široj lokalnoj zajednici", istaknuo je Blažić.

Usvojene Smjernice na današnjoj sjednici Vlade podrazumijevaju i definiranje oblasti od javnog interesa za Brčko distrikt BiH, daju Odjelu za stručne i administrativne poslove opći nadzor nad provedbom ovoga Zakona, a podrazumijevaju i izmjenu 14. članka Zakona na način da su obvezna tijela udruga i fondacije skupština i osoba ovlaštena za zastupanje, ali da se statutom udruga može propisati da udruga ima i upravni odbor.

Članovi Vlade usvojili su na nastavku 32. redovite sjednice i Smjernice za izradu nacrta zakona o javno-privatnom partnerstvu Brčko distrikta BiH, kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izdavanju dozvole za stjecanje kvalifikacijskog udjela u društvu za upravljanje investicijskim fondovima.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana