Bosna i Hercegovina     | 14.03.2018. 13:28 |

Čović: Rješenje pitanja izbora legitimnih predstavnika relaksiralo bi odnose

FENA Dejan Jazvić

SARAJEVO, 14. ožujka (FENA) - Smatram kako je u ovome trenutku nužno posložiti prioritete. Duboko vjerujem da bi se institucionalnim rješenjem pitanja izbora legitimnih predstavnika Hrvata u sva tijela vlasti, značajno relaksirali odnosi među svim etničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini.  Tada bi, svatko iz svoje perspektive, mogao smatrati da je jedan dio procesa završen, i da su stvoreni uvjeti da se, bez pogleda unatrag, u potpunosti posvetimo daljoj izgradnji ekonomskog i svakog drugog napretka naše domovine, europske BiH – izjavio je za Fenu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović pred znanstveno-stručni skup “Rješenje hrvatskoga pitanja za europsku BiH”, koji se pod njegovim pokroviteljstvom sutra i u petak održava u Neumu.  

Čović očekuje da će ovogodišnja konferencija, na tragu one od prošle godine, dati jasne i cjelovite poruke sagledane sa znanstvene razine, te podržati ključne ideje koje Hrvati kao narod zagovaraju u BiH.

-S druge strane, uvijek će biti onih koji će dati kritički osvrt, što je normalno.  Bit će i onih koji neće biti na skupu, a pokušat će tomu dati dimenziju koju oni vide. I to je normalno u BiH. Bit će i onih koji će u isto vrijeme organizirati druge događaje s ciljem da se skrene pozornost s ovog projekta, što me ne iznenađuje. Ali će svi takvi pokušaji ostati samo na tome, samo pokušaji – ističe Čović.

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem 'Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu' bit će održan 15. i 16. ožujka u Hotelu 'Grand' u Neumu pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH. Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Prošle godine u istoj organizaciji u Neumu je održana konferencija "Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti". Pokrovitelj tog skupa također je bio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana