Svijet     | 14.03.2018. 15:53 |

EU poručila Trumpu - Trgujte, ne ratujte

FENA Internet

BRUXELLES, 14. marta (FENA) - Predsjednik Vijeća Evropske unije Donald Tusk u srijedu je zatražio od američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne podriva dugotrajne prekoatlanske veze pokušajima da ostvari ekonomsku dobit uvođenjem trgovinskih tarifa.

- Da budem jasan: umjesto da riskiramo trgovinski rat, koji je on izgleda nestrpljiv da vodi, trebali bismo stremiti ka široj saradnji - izjavio je Tusk novinarima u Helsinikiju.

Evropska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom poručila je Evropskom parlamentu da će 28-člani blok nastaviti da traži izuzeće od američkih tarifa na uvozni čelik i aluminij koje bi Trump mogao uvesti u ovoj sedmici, istovremeno pripremajući kontramjere za američke robe.

Trump tvrdi da su tarife neophodne pravdajući se razlozima nacionalne sigurnosti, ali je Malmstorm insistirala da je to lukavstvo: "Sumnjamo da američki potez praktično nije zasnovan na sigurnosnim razlozima nego je to mjera ekonomske blokade pod takvom krinkom".  

Nepovjerenje među dugogodišnjim saveznicima pojačalo se otkako je Trump postao predsjednik u prošloj godini, dok su američke tarife samo ubrzale taj osjećaj.

Tusk je izjavio da nije prekasno da se preokrene takav trend i zatražio je od Trumpa da ispuni obećanje da će izuzeti "prave prijatelje" iz tarifa.

Podsjećajući da je svijet prošao kroz dva svjetska i hladni rat, Tusk je izjavio: "Volio bih istaknuti danas da je slobodni svijet opstao kroz najteže decenije zahvaljujući činjenici da su Evropljani i Amerikanci bili pravi prijatelji".

- Stoga slavimo to prijateljstvo, ne osporavajmo ga - kazao je.

I Trump bi, rekao je Tusk, umjesto da pokreće trgovinski rat, trebao restartati pregovore o sporazumu o slobodnoj transatlanskoj trgovini koje je započeo bivši predsjednik Barack Obama, ali nikada nisu dovršeni.

- Sada bismo se trebali vratiti tim pregovorima. Gospodine predsjedniče, vodite trgovinu ne rat - izjavio je Tusk.

Transatlanski jaz oko Trumpovih tarifa bio je evidentan u Evropskom parlamentu u Straburgu, u kome su stranke skoro svih političkih orijentacija bile jednoglasne u kritici američkih planova, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'