Bosna i Hercegovina     | 17.03.2018. 13:14 |

Nenadić: Osnovna plata u KS ne može biti niža od 70 posto prosječne plaće u FBiH

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Izmjene zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti i uprave Kantona Sarajevo do kraja marta bit će razmatrane na Skupštini, a glavne promjene su da osnovna plata ne može biti manja od 70 posto prosječne neto plaće u Federaciji BiH, kazao je Feni ministar pravde i uprave KS-a Mario Nenadić.

Piše: Alma Zukanović

Naglasio je da izmjene po svom nazivu asociraju na povećanje primanja u javnom sektoru, međutim, ističe da je glavni cilj tog zakona dorada i preciziranje odredbi kako bi bile usaglašene sa federalnom propisima i kolektivnim ugovorom.

Nenadić je pojasnio da tim zakonom Vlada KS uređuje način utvrđivanja osnovice i bodova za obračun plaća, koji su utvrđeni prema predviđenim odredbama Zakona o izvršavanju budžeta.

Tim zakonom, naglasio je, uređuje se način utvrđivanja osnovne plaće, kao i uvećanje za 0,6 posto za svaku započetu godinu staža, a najviše do 20 posto.

Dodao je da izmjene također uređuju posebne kategorije uposlenika koji nisu državni službenici, a čiji je radno-pravni status regulisan tim zakonom, kao što su između ostalog, samostalne kantonalne uprave i organizacije.

Također su definirane i određene naknade zbog bolesti, povrede, naknade za troškove ishrane, godišnji odmor, dopust, smrt ili povrede na radu, teške bolesti, invalidnost, otpremnine, putovanja, prekovremeni ili noćni rad i eventualno uvećanje plate po osnovu posebnih uslova rada.

Nenadić je kazao da se tim zakonom uređuje i ostvarivanje prava na plaće izabranih dužnosnika koji dužnost obavljaju profesionalno, nosioce izvršnih funkcija, imenovane osobe te pravobranioci.

Zaključio je da se radi o sistemskom propisu koji na poseban način treba da uredi pitanja koja su bila nejasna.

Skupština KS-a je 2016. godine usvojila Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova, prema kojem se ograničavaju primanja rukovodioca u tim institucijama, i to najviše do tri prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH po posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mijatović: Od 1. siječnja minimalna plaća u FBiH tisuću KM (VIDEO)

Brčko: Proračunski korisnici dobit će povišicu od pet posto

Špago: Odbijanjem smanjenja enormnih primanja vladajuća većina pokazala svoju beskrupuloznost

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo