Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 10:39 |

GS podržava prijedlog SDP-a za zajednički nastup na izborima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Građanski savez (GS) podržava prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za zajednički nastup građanskih i lijevih stranaka na predstojećim općim izborima, bez garancija za bilo čiju individualnu poziciju, saopćeno je iz GS-a.

- Mi u GS-u smo spremni odmah, pristupiti razgovorima o zajedničkom nastupu, modalitetima zajedničkog nastupa i jednom, zajedničkom kandidatu ljevice za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima 2018. godine. Pozdravljamo i poziv predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića da se sve stranke građanske provenijencije ujedine s ciljem pobjede nad nacionalističkom hobotnicom koja vlada dobrim dijelom i zbog razjedinjenosti građanske opozicije - navodi se u saopćenju.

Građanski savez vjeruje da je moguće vraćanje na put "zajednički trasiran u Jahorinskoj deklaraciji i pokazivanje da je ideja građanske i jedinstvene Bosne i Hercegovine veća od svih pojedinačno i zajedno i važnija od svakog mandata, iznad svakog paušala i svakog ega i sujete".

U skladu sa zaključcima 1. kongresa GS-a, ta stranka očekuje konkretan prijedlog modaliteta saradnje ili ujedinjenja.

GS, kako ističe, od svog osnivanja je aktivno zagovarao ideju okrupnjavanja i zajedničkog nastupa lijevih i građanskih partija, stranaka, inicijativa i pokreta u Bosni i Hercegovini.

GS smatra da sastavni dio dogovora o zajedničkom nastupu – kakav god da bio modalitet – mora biti i vrlo jasna lista stvari na koju se treba obavezati pred javnošću i biračima, kao i da potom to "treba uraditi nakon pobjede na izborima".

Garađanski savez poziva i Našu stranku da se otvoreno izjasni o zajedničkom nastupu i zaboravi lične razmirice. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana