Svijet     | 15.03.2018. 11:57 |

Desetine hiljada učenika u SAD-u na protestima protiv zagovornika nošenja oružja

FENA Internet

WASHINGTON, 15. marta (FENA) - Oborili su glave odajući počast mrtvima. Nosili su transparente na kojima je pisalo "Nikad više" i "Jesam li ja sljedeći", i protestirali su protiv zagovornika nošenja oružja i političara koji to podržavaju. Stalno su ponavljali poruku: Dosta je dosta! , opisuje AP val protesta u srijedu širom Sjedinjenih Dražava, a koje je jedan historičar nazvao najvećim tog tipa u historiji.

Desetine hiljada učenika je izašlo iz učionica tražeći sprječavanje nasilja vatrenim oružjem i sigurnost u školama. Demonstracije su održane od države Maine, to Havaja, a održane su povodom posljednjeg masakra na Floridi koji se dogodio 14. februara.

- Muka nam je više od ovoga. Dosta je - poručio je Maxwell Nardi, učenik iz Virdžinije najavljujući nastavak borbe dok Kongres ne donese opsežne promjene.

Učenici su prekinuli nastavu i izašli na ulice najmanje na 17 minuta odajući tako počast za 17 žrtava pokolja na Floridi. Neki su održali skup na sportskim terenima, neki u školama i na drugim javnim površinama. Proteste je koordinirala organizacija Empower koja je omladinsko krilo poznate organizacije koja realizira Ženski marš, a koji je prošle godine okupio desetine hiljada žena u Washingtonu.

Američki predsjednik Donald Trump je, uprkos velikom pritisku, odustao od ozbiljnih promjena koje bi ograničile nošenje vatrenog oružja i njegovu slobodu prodaju. 

David Farber, profesor historije na Univerzitetu u Kanzasu gdje je izučavao društvene pokrete kaže kako je prerano govoriti kakve će posljedice imati protesti. Ali, navodi da oni bez sumnje predstavljaju najveće učeničke proteste u historiji SAD.

 - Mlade ljude koji su generacija društvenih mreža sada je moguće mobilizirati lakše nego je to bio slučaj prije desetak godina – kaže Farber.

U srednjoj školi „Aztec“ u seoskom dijelu Novog Meksika, gdje su ljudi tradicionalno naklonjeni oružju i lovu, učenici nisu spominjali politiku prema oružju, već su se odlučili samo odati počast učenicima koji su poginuli u pucnjavama, uključujući i dvoje koje je poginulo u decembarskom napadu u toj školi.

-  Mi imamo djecu na obje strane spektra, raznovrsnu zajednicu u pogledu odnosa prema oružju i kontroli – rekao je direktor Warman Hall, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!