Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 12:11 |

Ministarstvo za boračka pitanja KS-Podrška konferenciji o procesuiranju genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo finansijski će podržati održavanje konferencije pod nazivom "Procesuiranje genocida u Bosni i Hercegovini", najavljeno je na današnjem sastanku ministra Muharema Fiše sa predsjednikom i saradnicom Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Muratom Tahirovićem i Leom Bajrić, te članicom Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Kadom Hotić.

Planirano je da se konferencija održi 18. i 19. aprila kada je donesena i prva presuda za počinjeni genocid Radislavu Krstiću, bivšem generalu Vojske RS-a.

- Tog dana su i preživjele žrtve Srebrenice bijelim nišanima obilježile mjesta na kojima su ukopani njihovi najmiliji, te je konačno na vidjelo izašla prava istina - istakla je Hotić, te potctrala da nikad neće odustati od traženja kazne za sve koji su počinili strašne zločine na području Bosne i Hercegovine.

Poručila je da se ne stidi reći šta se dešavalo u Srebrenici jer ako se prestane govoriti o strahotama koje su žrtve preživjele, onda će se time zapečatiti sudbina jednog naroda, a buduće generacije nikada neće saznati pravu istinu.

- Govorimo uime žrtava i njihove budućnosti, zbog čega želimo da stalno ponavljamo da se genocid desio i on se ne može negirati - naglasila je Hotić.

Na konferenciju će biti pozvani svi studenti prava sa prostora bivše Jugoslavije.

- Na ovaj način nastavljamo da se borimo za pravdu i istinu od čega nikada nećemo odustati - naglasio je ministar Fišo, te dodao kako će resorno ministarstvo i dalje podržavati aktivnosti udruženja i boračkih koordinacija.

Tu međunarodnu konferenciju organizuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" u saradnji Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu (MMKS), saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'