Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 12:08 |

'Arapsko proljeće' tema prvog 'Sarajevo Talksa' by Aljazeera Balkans

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - U organizaciji "Sarajevo Talks" by Aljazeera Balkans, nove platforme koja treba da postane novi medij za istraživače, novinare te akademske radnike danas je upriličena panel-diskusija o temi "Arapsko proljeće - Sedam godina poslije".

Jedan od organizatora panela Edin Smajić kazao je Feni da je to prva konferencija koju su organizirali te izrazio zadovoljstvo što su doveli stručnjake iz cijelog svijeta.

- U regionu često imamo ljude koji se predstavljaju kao eksperti o Arapskom proljeću, a vidimo da ne poznaju dosta činjenica i to je glavni razlog organiziranja ove diskusije - zaključio je.

Bivši urednik Guardiana i glavni urednik Middle East Eyea David Hearst izrazio je veliki značaj takve panel diskusije ističući da treba dati odgovore na osnovna pitanja o Arapskom proljeću.

- Arapsko proljeće je zaista velika revolucija, ali kao i sve revolucije zahtijeva mnogo vremena. Pogledajte koliko je vremena trebalo evropskim institucijama da stupe na snagu, još od 1948. godine - kazao je Hearst Feni.

Dodao je da su kontrarevolucije vrlo nasilne te da uključuju maksimalni stepen snaga, ali da je ideja Arapskog proljeća izbrisala element straha ljudi od vlasti.      

Urednik Sharq Foruma Galip Dalay kazao je da je fenomen Arapskog proljeća historijski proces transformacije te da nije lak.  

Bliski istok je u posljednjoj deceniji poprište mnogobrojnih sukoba i ratova, a posebnu pažnju privukli su nemiri u arapskom svijetu poznatiji kao Arapsko proljeće.

Ostali učesnici panela su istraživač Royal United Services Institute (RUSI)  Kemal Alam,  profesor Islamskih nauka u Sarajevu Ahmet Alibašić Kemal Alam, te direktor Aljazeera Networksa Edhem Fočo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo