Kultura     | 15.03.2018. 12:05 |

'Beskrajna priča', predstava koja će djecu vratiti knjigama (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Predstava "Beskrajna priča"/"The Neverending Story“ Michaela Endea u režiji Christopher Peditta premijerno će biti izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo u petak, 16. marta.

Michael Ende jedan je od najpoznatijih autora romana za djecu čiji su radovi prevedeni na više od 40 jezika. Njegovo najpoznatije djelo klasične literature u žanru epske fantazije je “Beskrajna priča“, a prvi put se adaptacija ovog romana izvodi u pozorištu u BiH.

Svijet o kojem autor progovara vješto je opisan. Osim čudesnih krajolika i neobičnih bića, on sadrži čak i svoje vlastite zakone. Priča je svevremena, a svodi se na temeljnu bitku između dobra i zla.

Glumac Mario Drmać kaže da je lijepo skinuti s polica jednu prašnjavu knjigu kao što je "Beskrajna priča“, koja je možda jedina prava priča koja dijete može da uvuče da bude junak i dio te fantazije.

-Smatram da smo napravili prekrasan posao, da smo na sceni Pozorišta mladih napravili fantastičnu predstavu s dovoljno fantazije - kaže Drmać.

Ističe da će djeca s predstave ponijeti jedno veliko iskustvo, da će poželjeti da uče strane jezike, da čitaju knjige, da će se okrenuti fantaziji. Tako da će, akže, izvući mnoge knjige s prašnjavih polica i smanjiti gledanje u mobitele i kompjutere.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta ističe da je ovo ne samo prva adaptacija Michael Endea u BiH nego je ujedno i jedna od prvih predstava koja se u cijelosti radi na engleskom jeziku.

Panjeta ističe da kompletan glumački ansambl Pozorišta mladih učestvuje u realizaciji predstave, te uspješno rade i sarađuju na engleskom jeziku te kako kaže, ovo je glumački jako dobra predstava.

Predstava će, smatra ona, odgovoriti kako zahtjevima osnovaca, tako i odraslih. A ujedno, biće to i prilika strancima koji borave u našoj zemlji da pogledaju neku od predstava u Sarajevu što zbog jezične barijere nisu mogli.

Reditelj Christopher Peditto o predstavi je zapisao: "Živimo u doba digitalne tehnologije, a u 'Beskrajnoj priči' srećemo fantastiku, svijet beskonačne mašte, bez koje naš svijet postaje mračno mjesto uskraćeno za ljubav i smisao. Boreći se za očuvanje ovih vrijednosti presretan sam da sarađujem s Pozorištem mladih kako bi zajedno donijeli ovu koprodukciju s nadom da ćemo inspirirati, zabaviti i osnažiti mlade ljude da koriste svoju maštu kako bi ostvarili svoje snove“.

Adaptaciju teksta romana radio je David S. Craig, a scenografiju i kostimografiju Neira Sinanbašić. Za masku i šminku pobrinule su se Naida Đekić i Maja Talović, koreografiju Ena Kurtalić, fotografiju Adnan Šahbaz, a vizuelni identitet dizajna Furkan Hizir.

U predstavi igraju: Alma Merunka, Mario Drmać, Belma Lizde- Kurt, Edhem Husić, Christopher Peditto, Sanin Milavić, Edin Avdagić, Elma Ahmetović, Damir Kustura, Anita Memović, Suada Ahmetašević, Vuk Marinić, Sanda Merunka i Tara Memović.

Predstava na engleskom jeziku s prijevodom na bosanski rađena je u koprodukciji sa Balkan American Theatre, i u saradnji sa The Dramatic Publishing Company of Woodstock.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1546

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Ibd_aNnMiRfu-NLXdvGWawYC5m9l2XlT?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Večera budala' 7. novembra u Pozorištu mladih Sarajevo

Četiri nagrade Festivala 'Lutfest' za predstavu 'Ježeva kućica' Pozorišta mladih Sarajevo

Lutke grand ginjole po prvi put na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!