Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 12:52 |

Probosanskohercegovačke stranke podržale banjalučkog biskupa Franju Komaricu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 15. marta (FENA) - Članovi koordinacionog tijela probosanskohercegovačkih stranaka, koje dogovaraju zajednički nastup na izborima u entitetu Republika Srpska (RS), podržali su danas biskupa banjalučkog Franju Komaricu te osudili napade koje je prema ovom vjerskom predstavniku uputio entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Nakon što su posjetili Banjalučku biskupiju i muftiju banjalučkog Osmana ef. Kozlića, istakli su da je razgovarano o problemima povratnika i njihovom rješavanju.

-Moramo raditi na rješavanju problema povratnika i svih drugih građana, jer se samo zajedničkim radom može papraviti situacija nabolje - naglasio je član ovog koordinacionog tijela i potpredsjednik entitetskog parlamenta Senad Bratić (SDA).

I član ovog koordinacionog tijela Muhidin Alić (SBiH) je naglasio da su predstavnici probosanskohercegovačkih stranaka, koje dogovaraju zajednički nastup na izborima u entitetu RS, razgovarati s predstavnicima katoličke i islamske vjerske zajednice o prioritetima kada je u pitanju povratak i kako ga poboljšati.

-Osudili smo kao bezobzirne napade na biskupa banjalučkog Franju Komaricu - rekao je Alić, iskazavši punu podršku kako biskupu tako i povratku Hrvata na ove prostore.

Najavio je da će predstavnici ovih stranaka, HDZ 1990, HSP BiH, SDA, Hrvatski blok BiH, Hrvatska stranka prava, Bošnjački pokret i Pokret Odgovor, nastaviti razgovore o zajedničkom natupu na izborima na prostoru entiteta RS.

-Vrlo blizu smo dogovora - poručio je Alić.

Tvrdi da je njihov zajednički nastup na izborima u najboljem interesu povratnika Bošnjaka i Hrvata na prostoru RS, u kojem su, tvrdi, obeshrabreni i nestaju.

-Samo zajedno možemo pokušati raditi na tome da istinski budu konstitutivan narod u RS – rekao je Alić uoči sastanka na kojem dogovaraju zajednički nastup na izborima u RS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana