Ekonomija     | 15.03.2018. 13:04 |

Županijski sud u Mostaru potvrdio zakonitost valutne klauzule u CHF

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. ožujka (FENA) - Županijski sud u Mostaru odbio je zahtjev tužitelja za poništenje ugovora o kreditu i valutne klauzule te potvrdio njegovu zakonitost, priopćili su u četvrtak iz Addiko Banke.

 Ova je presuda jedna u nizu na ovom, ali i drugim sudovima, na kojima je potvrđena zakonitost ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u CHF valuti, ali i same valutne klauzule, a što je od strane Addiko Banke u više navrata isticano kao nepobitna činjenica utemeljena na zakonima važećim u Bosni i Hercegovini.

Zakonitost valutne klauzule je potvrđena i Pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda FBiH te u nekoliko navrata presudama Vrhovnog suda RS. Informacija koja se pojavila u nekim medijima izvučena je iz konteksta, što je, nažalost, postala gotovo uobičajena praksa predstavnika Udruženja Švicarac, a s ciljem generaliziranja medijske pažnje, ističu iz Addiko Banke.
 
U konkretnom slučaju tužitelj je pravna osoba, a ugovoreni uvjeti kredita, način obračuna kamate i sam kredit bili su specifični i drugačiji od ostalih kredita koje je davala Banka. U tom je kontekstu sud i usvojio dio zahtjeva tužitelja  za isplatu, bazirano prvenstveno na načinu obračuna specifičnom za ovaj slučaj. Banka će, u skladu sa svojom strategijom, koristeći se svim zakonskim mogućnostima, nastaviti s pravnom procedurom u ovom predmetu, uvažavajući njegov specifičan karakter.   

Podsjećamo, Addiko banka je, odmah po dolasku na bh. tržište, pristupila aktivnom rješavanju naslijeđenog problema CHF kredita, te kao jedina banka u regiji ponudila dobrovoljnu konverzije kredita s valutnom klauzulom u CHF-u, želeći na taj način olakšati klijentima koji su ugovorili ovaj kreditni proizvod. Tijekom proteklih nekoliko godina, broj korisnika kredita je značajno smanjen, te je zatvoreno ili konvertovano više od 92 posto ukupno odobrenih kredita na području Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.  

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Tomaš: Osnovni sud Brčko distrikta povećao efikasnost u 2023.

Brčko: Kćerki policijskog inspektora još dva mjeseca pritvora

Izrael šalje vodeće pravne umove u ICJ da ospore optužbu o genocidu nad Palestincima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo