Društvo

Štab Civilne zaštite Bihaća preporučuje proglašenje stanja prirodne nesreće

Tekst: Alma Zukanović, Foto/Grad Bihać

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Štab Civilne zaštite Grada Bihaća donio preporuku za proglašenje stanja prirodne i druge nesreće - poplave, potvrđeno je Feni iz te institucije.

Kao razlog naveli su najavu obilnih padavina tokom vikenda iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Agencije za vodno područje rijeke Save.

Također su istakli da je od visokog snijega na području Grada Bihaća od 3. februara do 9. marta prijavljeno ukupno 408 šteta.

- Poplavljeno je 60 objekata, od toga 30 na području mjesne zajednice Kulen Vakuf, 11 objekata u Pritoci, osam objekata u Vedrom Polju, deset u Pokoju i jedan objekt u mjesnoj zajednici Ozimice I - kazali su.

Također su naglasili da je Služba zaštite i spašavanja imala ukupno 214 intervencija, te da je na području grada Bihaća pokrenuto i nekoliko odrona koji su na lokacijama Kostela, Rekići i Turija u potpunosti sanirani, dok se na lokaciji i Kulen Vakuf saobraćaj odvija jednom trakom.

Putevi u naseljima Klisa, Tiškovac, Martin Brod i Pokoj bili su potpuno odsječeni, ali je situacija sa današnjim danom normalizovana.

Najviši zabilježeni vodostaj rijeke Une u proteklim danima iznosio je 151 cm, dok današnji vodostaj iznosi 125 cm. Imajući u vidu trenutni vodostaj rijeke Une, a obzirom na činjenicu da su u narednim danima najavljene obilnije padavine postoji opasnost od ponovnog izlijevanja i plavljenja.

Na prošloj sjednici Štaba Civilne zaštite podnesen je izvještaj o 194 prijave šteta nastalih od olujnog vjetra koji ih je zadesio krajem pošle godine, a ukupna procijenjena šteta od olujnog vjetra ukupno iznosila je 343.799 KM.

(FENA) E.F.