Regija     | 15.03.2018. 20:34 |

Koalicijski partneri odbili Cerarove kritike

FENA Agencije

LJUBLJANA, 15. ožujka (FENA) - Koalicijski partneri slovenskog premijera Mire Cerara odbili su u četvrtak njegove kritike da su suodgovorni za nastalu situaciju u kojoj je on zbog blokada u vladi podnio ostavku.

Ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade Karl Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika DESUS, izrazio je za televizijsku postaju POP-TV razočarenje iznenadnom odlukom Cerara, rekavši da je on koalicijske partnere "ostavio na cjedilu" i tako "bacio koplje u trnje", optužujući dvije manje stranke u vladi.

Slovenski mediji navode da je jedan od uzroka zašto se Cerar kasno sinoć odlučio dati ostavku ponašanje Erjavca na sjednici vlade koja je održana neposredno prije toga jer je Erjavec odgovornost za odluku vrhovnog suda da poništi lanjski referendum na kojemu oporba nije uspjela "srušiti" vladin zakon o gradnji pruge pripisao predsjedniku vlade, rekavši da je to premijerov "fijasko", te predlagao da se zbog toga smijeni ministar prometa Peter Gašperšič koji dolazi iz Cerarove stranke.

Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana, drugog potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede, naveli su popodne da je odluka Cerara bila "emocionalna", ali da se slažu s predsjednikom države Borutom Pahorom da se novi izbori održe već u svibnju, no da unaprijed ne isključuju buduću novu koalicijsku suradnju s Cerarovom Strankom modernog centra (SMC) u ovisnosti o izbornom rezultatu, te da smatraju kako za Sloveniju "desna vlada" ne bi bila dobro rješenje, prenosi Hina.

"Naš cilj je da se i u iduću vladu uključe ljevica i lijevi centar jer se već pokazalo da desne vlade rade na štetu Slovenije", ustvrdio je Židan.

Dodao je da i u novoj konstelaciji Cerara i Erjavca vidi kao potencijalne partnere u budućoj vladi, dodavši da Ceraru u sadašnjem trenutku ne želi odgovarati teškim riječima.

U svom sinoćnjem nastupu kojim je najavio ostavku, Cerar je među ostalim kazao da se unatoč uspjesima njegove vlade u zadnje tri i pol godine u javnosti stvara pogrešan dojam da je "u državi sve naopako", ali je pri tome "stare etablirane stranke u koaliciji i oporbi" prozvao za blokade i "igre" u kojima on ne želi sudjelovati.

Dodao je da bi stanje u državi bilo i bolje da neke njegove inicijative poput planirane reforme zdravstva nisu blokirali koalicijski partneri, o čemu će birači svoje reći na izborima.

Cerar je parlamentu u četvrtak uputio i svoju formalnu ostavku koja će stupiti na snagu idući tjedan kad se s njom upozna parlament, što će biti jedna vrsta neformalnog otvaranja predizborne kampanje.

S upoznavanjem parlamenta o ostavci premijera prestaje i puni mandat vlade i ona do izbora nove obavlja samo tehničke i nužne poslove, pa će se zato i pregovori sa sindikatima o povećanju plaća, koji su zadnjih mjeseci dovodili do štrajkova, prekinuti, navodi Hina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo