Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 13:34 |

Rukovodstvo domova PSBiH razgovaralo sa predsjednikom Senata Irske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Rukovodstvo domova Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić razgovarali su danas sa predsjednikom Senata Irske senatorom Denisom O’ Donovanom, koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Zahvalivši za sveukupnu pomoć koju je Irska pružila Bosni i Hercegovini u poslijeratnom periodu, njenoj obnovi i razvoju, te stabilizaciji prilika u našoj državi, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić naglasio je da je Bosni i Hercegovini izuzetno važna podrška Irske i na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU).

Po njegovim riječima, ovaj susret je prilika da se ojačaju parlamentarni odnosi dvije države te je, slijedom toga, dogovoren i nastavak čvršće suradnje u okviru Asocijacije evropskih senata.

Novi bilateralni susret delegacija Doma naroda PSBiH i Senata Irske dogovoren je za naredno zasjedanje te asocijacije, koje će biti održano u ljeto ove godine. Najavljeno je da će na tom skupu biti riječi o napretku BiH u procesu približavanja EU.

Predsjednik Senata Irske O’ Donovan naglasio je da Bosna i Hercegovina u njegovoj domovini ima iskrenog prijatelja i istaknuo je punu podršku njenom evropskom putu i aplikaciji za članstvo u EU.

Izrazio je i uvjerenje da će se, usprkos određenim poteškoćama, Bosna i Hercegovina uspješno priključiti evropskoj porodici što će značajno utjecati na jačanje ekonomije i napredak te pokrenuti brojne pozitivne promjene koje sa sobom nosi članstvo u EU.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović osvrnuo se na suradnju u oblasti obrazovanja, rekavši da je budućnost na mladima i da treba otvarati prostor za njihovo povezivanje.

Odličan primjer kako države mogu surađivati u tom segmentu je, dodao je on, uspješna suradnja univerziteta Sarajeva i Dublina.

- Značajan je broj političkih pitanja koja bi politički akteri u našoj državi  trebali rješavati do Općih izbora - naglasio je danas zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić.

Međutim, kad je posrijedi članstvo BiH u Evropskoj uniji, postoji puni konsenzus a na putu ka ostvarenju tog cilja i podrška prijateljske Irske je od izuzetnog značaja.

- Tokom susreta razgovarano je i o unapjeđenju ekonomske suradnje, ali i daljem jačanju parlamentarnih veza dvije prijateljske države. U tom cilju danas je upućen poziv da Parlamentarnu skupštinu BiH posjeti i predsjednik donjeg doma irskog parlamenta što će doprinijeti da parlamentarna suradnja bude obogaćena i susretima na najvišem nivou rukovodstava donjih domova – saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak primio u posjetu prvog potpredsjednika Internacionalne romske unije

Zvizdić: Svi zaključci su neprihvatljivi, Parlamentarna skupština to neće prihvatiti

Čavara: Neki od zaključaka su prepisani iz Ustava, a neki van naše nadležnosti

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije