Regija     | 16.03.2018. 14:13 |

U Zagrebu spomenik za žrtve holokausta u cijelom svijetu

FENA Agencije

ZAGREB, 16. ožujka (FENA) - Spomenik žrtvama holokausta u cijelom svijetu trebao bi biti podignut na lokaciji zagrebačkog Glavnog kolodvora do Dana oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja iduće godine, rečeno je u petak novinarima nakon sastanka na kojem je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio posebnog izaslanika SAD-a za pitanje holokausta pri Ministarstvu vanjskih poslova Thomasa Yazdgerdija.

Američki dužnosnik izjavio je novinarima da je sa gradonačelnikom razgovarao o komemoraciji žrtvama holokausta, važnosti obrazovanja mladih te da američka i izraelska vlada cijene napore koje su ulažu u ta pitanja.

Na sastanku je također bilo riječi o konkretnim projektima kao što su sinagoga i izgradnja spomenika žrtvama holokausta, rekao je Yazdgerdi, ustvrdivši kako je važno da postoji volja i da se uključe sve strane u to pitanje. Poručio je kako je za mlade važno da ih se educira o onome što se dogodilo u Hrvatskoj i Europi tijekom Drugog svjetskog rata, javlja Hina. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavić Vukičević rekla je novinarima da su razgovarali i o izgradnji muzeja tolerancije i posebnog kulturnog centra, te o tome kako Zagreb sustavno pomaže obilježavanju i uređenju spomen području Jasenovac.

Odgovarajući na pitanja kad će biti realizirani projekti, zamjenica gradonačelnika rekla je da očekuju da će do Dna oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja iduće godine imati prvi spomenik podignut za žrtve holokausta u cijelom svijetu. Spomenik će biti podignut na lokaciji Glavnog kolodvora kao podsjetnik svima koji dolaze u Zagreb ali i svim sugrađanima na strahote Drugog svjetskog rata koje se više nikad ne smiju ponoviti, rekla je Pavić Vukičević.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Državljanin Srbije i BiH uhićen u Zagrebu po Interpolovoj tjeralici

Zagreb: Zapriječio im put, pucao u zrak pa oteo automobil

Objavljen roman Thomasa Manna "Buddenbrookovi"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo