Bosna i Hercegovina     | 18.03.2018. 19:32 |

U Srpcu vanredne mjere odbrane od poplava, najteže u Kobašu

FENA Saopćenje

SRBAC, 18.marta (FENA) -Zbog obilnih kiša u protekla 24 sata i povećanog vodostaja Save, u općini Srbac na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava.

Najteža situacija u ovom trenutku je u Kobašu gdje je voda ušla u dvije kuće, dok je 20 domaćinstava potencijalno ugroženo i postoji opasnost da voda prodre u njihove domove, podaci su lokalnih vlasti.

Na terenu su predstavnici oćinske uprave i Civilne zaštite koji donose vreće s pijeskom, čizme i nalaze se na usluzi stanovništvu za sve njihove potrebe i zahtjeve. U nekoliko domaćinstava vrši se podizanje namještaja na više spratove, iseljavanje stoke iz pomoćnih objekata i premještanje hrane za stoku.

I dalje se pod vodom nalazi više od hiljadu hektara oranica na potezu od Selo Srpca do Korova.

Voda je stigla i do nasipa u Srpcu gdje pumpe u crpnoj stanici izbacuju višak vode a nasip se dodatno učvršćuje vrećama s pijeskom na mjestu gdje je došlo do prodora vode preko prelivnog ventila i za sada nema opasnosti od poplava većih razmjera.

Stigle su i teške građevinske mašine koje na ovom lokalitetu nasipaju kamenom pristupni put, nakon čega će se pristupiti sanaciji nastalih oštećenja.

Po podacima lokale vlasti stanje u odnosu na prethodne dane nepromijenjeno je u Bajincima i Gaju, gdje su zaplavljena tri domaćinstva. Pod vodom je i mjesno groblje u Bajincima, a voda je okružila i pravoslavni hram u ovom selu.

Vodostaj Save u Srpcu prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 11 cm i u 18 sati iznosio je 951 cm, a u posljednja 24 sata raste u prosjeku od dva do tri centimetra po satu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Zbog poplava čapljinski vatrogasci imali više intervencija, u Mostaru se aktiviralo klizište

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo