Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 09:49 |

Vodostaj rijeke Save u konstantnom porastu

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 19. marta (FENA) – Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač kazala je Feni da je i pored padavina u toku protekle noći došlo do pada vodostaja na svim rijekama Unsko-sanskog kantona kao i postepenog povlačenja vode s poplavljenih područja, te su već neki lokalni putevi koji su bili pod vodom ponovo prohodni.

Posebno je značajan pad vodostaja zabilježen na rijekama Kladušnici i Mutnici, kao i pad vodostaja rijeke Sane u Sanskom Mostu za 54 centimetra od jučer.

Kovač navodi da su i na ostalim rijekama u FBiH vodostaji uglavnom u opadanju ili stagnaciji i rijeke su u okviru svojih korita.

Po njenim riječima, vodostaj rijeke Save je u konstantnom porastu. S obzirom na dostignute vodostaje u Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu, Agencija za vodno područje rijeke Save donijela je rješenja o proglašenju početka vanredne odbrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina, te redovne odbrane od poplave na poplavnom području Srednja Posavina.

Shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, očekuje dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka rijeke Save, o čemu su obavještene nadležne institucije kao i pravni subjekti zaduženi za provođenje mjera odbrane od poplava.

Kovač kaže da su na poplavnom području rijeke Tihaljina-Mlade-Trebižat (TMT) i rijeke Vrioštice, općina Ljubuški, sukladno obavezama po Federalnom operativnom planu odbrane od poplava, proglašene redovne mjere odbrane od poplava na spomenutom poplavnom području.    

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Očekuje se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save

Vanredno hidrološko stanje na području slivova Une i Sane

Vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo