Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 11:36 |

Odluka o proglašenju početka redovnih mjera odbrane od poplava rijeke TMT

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Agencija za vodno područje Jadranskog mora donijela je odluku o proglašenju početka redovnih mjera odbrane od poplava na poplavnom području rijeke TMT (Tihaljina-Mlade-Trebižat) i rijeke Vrioštice (općina Ljubuški), a u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

Zbog dostignutih nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava, dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne odbrane od poplava, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Mjere aktivne odbrane od poplava se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP).

Shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, očekuje se dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka Save.

Agencija za vodno područje rijeke Save će zbog aktuelnosti situacije u narednom periodu kontinuirano vršiti pojačano praćenje i obavještavanje o stanju vodostaja na vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Zbog prestanka padavina jučer u toku dana vodostaji rijeka i rječica sliva rijeke Une na području ovog Kantona u blagom su opadanju ili stagnaciji. Slaba kiša i snijeg u drugom dijelu dana nisu uzrokovali povećanje vodostaja.

Pored izlijevanja vodotoka probleme i dalje stvaraju oborinske i podzemne vode koje ne mogu primiti neočišćeni ili uski odvodni kanali, a koje plave poljoprivredne površine, dvorišta i objekte. Nastavlja se normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka.

Vodostaj Une u Bihaću u 7.00 sati iznosi 126 cm, kao i jučer u isto vrijeme.

Voda se još nije povukla iz svih poplavljenih objekata.

Zbog izlijevanja Une u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Pokoj - Zulići i Kulen Vakuf - Klisa. 

Pojavio se odron u reonu Kulen Vakuf - Rajnovci, ali ne ugrožava odvijanje saobraćaja na regionalnom putu.

Vodostaj Une jutros u 7.00 sati iznosio je 290 cm, a jučer u isto vrijeme 294 cm i u blagom je opadanju.

U proteklom periodu došlo je do izlijevanja Une te plavljenja ul.Bihaćka, Luke, Zeleni otoci, Mašići, lokalni put Halkići - Drenova glavica, Redžići i lokalni put Ivanjska.

Rijeka Krušnica poplavila je lokalni put, poljoprivredno zemljište i nekoliko pomoćnih objekata u MZ Zalug i MZ Krupa Centar, dok su potoci poplavili poljoprivredna zemljišta Baštra, Bukovska, Svetinja, Voloder, Kamarica i Jarnija.

Zbog velikih vodostaja i kišnih oborina došlo je do pojave podzemnih voda kao i plavljenja podrumskih prostorija na više lokacija.

Kišne oborine u proteklom periodu prouzrokovale su klizišta na putevima u naseljima Hodžinac, Dolovi, Jokina kosa, Crkvin, Drenova glavica te oštećenje mosta na lokaciji kojim se prelazi do gradske džamije u Bosanskoj Otoci. 

Zbog obilniih padavina došlo je do izlijevanja potoka iz svojih korita, poplavljene su poljoprivredne površine i niži dijelovi pristupnih puteva. Bili su poplavljeni i dijelovi regionalnog puta B.Krupa - Velika Kladuša.

Zbog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava - Radoč, u naselju Dedići. Zbog klizišta otežan je saobraćaj na lokalnom putu Bužim - Elkasova Rijeka u naselju Velići.

Vodostaj rijeke Mutnice je u padu i u 6.00 sati iznosio je 191 cm.

I vodostaji ostalih rijeka i rječica su u znatnom opadanju.  Zbog izlijevanja vode na most prema Vilenjači i dalje je u prekidu saobraćaj na putu Stijena-Vilenjača, dok su ostali putevi prohodni za saobraćaj.

Nivo rijeka Sane i Sanice je u opadanju. Poplavljeno je poljoprivrednop zemljište i nema ugroženih objekata. Vodostaj Sane u općini Ključ u 6.00 sati iznosio je 221 cm, a vodostaj Sanice u 5.00 sati iznosio je 276 cm.    

Vodostaj Sane u 7.00 sati u općini Sanski Most iznosio je 353 cm, što je za 57 cm niži vodostaj nego jučer u 8.00 sati, kada je bio 410 cm.

Stanje poplavljenih naselja nepromijenjeno je u odnosu na jučerašnji dan.

Dio naselja Mahala i naselja uz Mahalu još su pod vodom i ugroženi su stambeni objekti.                                                                                   

Vodostaj rijeke Kladušnice sa maksimalnih 284 cm od 18. marta opao je na 170 cm i voda se povukla sa poplavljenih putnih komunikacija tako da su svi putevi prohodni. 

Usljed obilnijih kišnih padavina, u proteklih 48 sati voda sa na svim kritičnim lokalitetima ponovo izlila iz riječnih i potočnih korita.

Rječica Stabandža je preplavila most u mjestu Ćehići čime je bilo onemogućeno normalno saobraćanje preko mosta, a slične posljedice je proizvela i voda koja se izlila iz korita rijeke Glinice.

Zbog posljedica ovog izlijevanja vode privremeno je bilo obustavljeno prometovanje regionalnom putnom komunikacijom V. Kladuša - Bužim.

Stanje na terenu općine je prema jutrošnjim informacijama znatno bolje. 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7,00 sati bio je 199,04  m.n.m., u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,9 m3/s.

Nivo Drine, izmjeren jutros u 7,00 sati, na HS Goražde iznosio je 182,95 centimetara  sa trendom blagog opadanja.

Nivo Prače, izmjeren jutros u 7,00 sati, iznosio je 61,00 centimetar i trenutno je u blagom opadanju.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je u granicama normalnog. 

Vodostaj Trebižata, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 8:00 sati iznosio je 298 cm, dok je jučer iznosio 266 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

Uvedene su redovne mjere odbrane od poplava, a vodostaji na području Srednjobosanskog Kantona su u porastu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Ministrica Leko vjernicima MIZ Ljubuški zaželjela da im Bajram donese mir i sreću

Osnovna škola u Vitini dobit će novu fasadu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'