Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 12:05 |

Konaković: Biram politički avanturizam umjesto komoditeta

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je danas na sjednici Skupštine koja razmatra Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi, da je Prijedlog administrativna procedura propisana zakonom, ali da i dalje tvrdi da je Vlada KS-a najbolja u državi. 

- Ovo je potpuno jasno, mi pucamo jer ja biram politički avanturizam umesto komoditeta. Svoj posao sam radio časno i pošteno - naglasio je.

Kazao je da je u toku rješavanja problema u Kantonu stekao mnoge neprijatelje.

- ZOI 84 je kap koji je prelila čašu. To je lopovluk i svi smo saučesnici. Direkcija za ceste KS je također čisti kriminal. Uopšte me ne zanima kako ćete glasati danas za mene  - poručio je Konaković.

Dodao je na izborima 2014. godine imao sam 10.738 glasova, više nego svi drugi nosioci lista i prihvatio tešku poziciju premijera.

- Manja vam je plata kad ste premijer nego kad ste šef kluba neke stranke - naglasio je.

Naveo je da je mandat obilježio niz političkih previranja, kao i već jednu promjenu Vlade. Naglasio je da je stanje bilo katastrofalno u Kantonu te da su zatekli deficit od 95 miliona KM. Također je govorio o problemima u javnim poduzećima, vodosnabdijevanju, grijanju, prijevozu, problemima sa sindikatima te  isplati tužbi.

- Sva poduzeća su bila skoro pred kolapsom. Zatekli smo 11.500 zaposlenih na budžetu - naglasio je. 

Kao najslabiju kariku je naveo tijela kontrole, ističući da su se svi žalili na nedostatak novca za normalno funkcioniranje.

- Jačali smo policiju, tužilaštvo i inspekciju i pokazali naše opredjeljenje da upravo te institucije podržavamo - pojasnio je.

Dodao je da je deficit prepolovljen da su manjih djelom smanjili broj zaposlenih, ali da još uvijek ima višak radnika u organima uprave.

- Sa sindikatima imamo potpisane sve kolektivne ugovore i nikome nećemo ostati dužni. Istovremeno smo povećali plaće svima, u zdravstvu, obrazovanju, policiji, a državnim službenicima najmanje - kazao je.

Konaković je naglasio da je budžet za 2018. godine bio najveći ikada te da su udvostručili kapitalne investicije.

Također je naglasio i poboljšanje situacije u kulturi, turizmu, kao i velike reformske procese u Ministarstvu pravde i uprave, a posebno navodeći izmjene Ustava KS-a, koji su uslovi za usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi.

- Smanjili smo plate direktorima i saradnicima, koji su išli i do 10.000 KM, kao i regrese od 5.000 KM - kazao je Konaković.

Konaković je naveo i nevjerovatnu saradnju u sudstvu te između institucija, kao i smanjenu korupciju.

- U privredi smo stavili akcenat na privatni sektor i u jednoj godini imamo 20 posto povećan broj malih preduzeća koja su proizvela nova radna mjesta - kazao je.

Između ostalog, Konaković je dodao da je napad pasa u Sarajevu smanjen tri puta, te da je smanjen broj nelegalnih taksista.

- Nismo mogli ugasiti Gras. Smanjili smo gubitak na 600.000 KM, smanjili smo broj uposlenih, ali plaće su im redovne, kao i zdravstvena zaštita. Nisu krivi uposlenici, već politika. Gras je jedna od najvećih pljački - kazao je Konaković.

Osvrnuo se i na sigurnosnu situaciju u Kantonu, navodeći da je zadovoljavajuća, da je smanjen broj pljački i povećan broj policajaca na terenu, a kao razlog je naveo izbor novog komesara.

Također je govorio i poboljšanoj situaciji u obrazovanju, povećanju plaća, renoviranju osnovnih i srednjih škola te dodatnoj edukaciji đaka.

- I zdravstvo je u puno boljoj situaciji, smanjili smo esencijalnu listu, utrostručili budžet zdravstva i još mnogo toga - kazao je Konaković.

Kazao je da je najponosniji na smanjenje korupcije i formiranju Antikorupcijskog tima Vlade KS-a te poručio da će svi 'završiti tamo gdje im je mejsto'.

Također je dodao da postoji i stvari koji nisu uspjeli riješiti, kao što je reforma zdravstva, formiranje direkcije za javni prijevoz, problemi u Vodovodu, holding i lokalna samouprava, i zaključio da je on odgovoran za sve što nije do sada učinjeno.  

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo (SDA) Mirza Čelik danas je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kazao uime predlagača Prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo, da je aktuelni premijer KS-a Elmedin Konaković napuštanjem SDA i osnivanjem nove, izgubio povjerenje te stranke te da više ne može obnašati funkciju premijera. 

Istakao je da je su se obavezali na reforme u javnom i privatnim sektoru te istakao da treba imenovati novog premijera kako bi provodili implementaciju tih reformi.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!