Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 13:00 |

Pretilost djece jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema u SBŽ-u

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 19. ožujka (FENA) - Pretilost djece vodeći je javno-zdravstveni problem koji je svake godine u porastu te može biti uzročnik mnogih oboljenja, rečeno je danas u Travniku na predstavljanju rezultata ispitivanja, u kojem je sudjelovalo više od 4.260 djece u dobi od šest do 18 godina, a koje je proveo Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanske županije (SBŽ).

Rezultati ispitivanja, među ostalim, pokazuju da 25,3 posto djece iz SBŽ-a, koja su sudjelovala u ispitivanju, ima problem s tjelesnom težinom, odnosno pretilošću, te da više od 50 posto anketirane djece nema redovit doručak, dok su sendviči glavni obroci tijekom školskog odmora.

- Ponudili smo učenicima mogućnost da se izjasne o tome kakvu hranu bi voljeli imati u školskim bifeima, a većina njih je navela voće i mliječni proizvodi. Nažalost, na terenu nismo primijetili da u SBŽ-u ima škola koje djeci nude takvu hranu, nego je to uglavnom tzv. brza hrana i gazirani napici - kazala je Feni voditeljica Odsjeka za preventivno-promotivnu zdravstvenu zaštitu djece i mladih Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Mateja Paklarčić.

Na upit da prokomentira rezultate ispitivanja, ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez kazala je Feni da se ovi zabrinjavajući trendovi mogu promijeniti samo zajedničkim djelovanjem.

- Javno zdravstvo i zdravlje naše djece možemo unaprijediti jedino zajedno i to mora biti sveobuhvatan projekt. Škole imaju kantine s kojima ja baš nisam zadovoljna. (...) Međutim, za sve trebaju određena sredstva, a potrebno je uključiti i struku te roditelje i nastavnike, kako bi djeci osigurali dostupnost zdrave hrane - kazala je Čerkez.

Ispitivanje je, među ostalim, obuhvatilo teme fizičke aktivnosti i oralnog zdravlja kod djece, a pokazalo je da većina ispitanika nema nikakvu tjelesnu aktivnost, dok stomatologu odlazi tek kada je to nužno.

Kada je riječ o spolno prenosivim bolestima i reproduktivnom zdravlju, istraživanje među učenicima srednjih škola potvrdilo je da 50 posto njih želi o ovoj temi učiti u redovitoj nastavi.

- Srednjoškolci su, inače, slabo upućeni kada je riječ o ovoj temi, pa je poražavajuće da dosta djece, čak i iz medicinskih škola, smatra da su neke od spolno prenosivih bolesti giht i dekubitus. To je, zaista, zabrinjavajuće i dodatna edukacija bi zaista pomogla - kazala je Mateja Paklarčić.

Upozoreno je, također, da su čak i osnovcima dostupne cigarete i nargile, pa se tako devet posto učenika i dva posto učenica, od petog do devetog razreda, izjasnilo da konzumira cigarete, a nargile 17 posto dječaka i šest posto djevojčica.

Prezentaciju rezultata provedenih aktivnosti i projektnih zadataka u oblasti zaštite zdravlja djece u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, organizirana je u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a i Ministarstvom zdravstva i socijalne politike SBŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Svaka treća osoba u Srbiji bit će pretila

Hrvatska prva po pretilosti i druga po smrtnosti od raka u Europskoj uniji

Evropska sedmica borbe protiv pretilosti - Prevencijom do sprečavanja bolesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom