Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 16:03 |

TK - Fokus na reformi socijalne zaštite, deinstitucionalizaciji, hraniteljstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO/TUZLA, 19. marta (FENA) - Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona ukazalo je, povodom Međunarodnog dana socijalnog rada, na aktualno stanje i proces reforme socijalne zaštite djece.

U saopćenju za javnost podsjećaju da je prava na određena novčana davanja iz oblasti socijalne i dječije zaštite, na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini, ostvarilo 23.326 korisnika.

Ukupan iznos naknada (koje se isplaćuju iz kantonalnog i federalnog budžeta) je 29.546.238,56 KM. Osim novčanih davanja građanima TK neophodne su usluge socijalnog rada vezane za stručni rad i podršku. Socijalni radnici i svi članovi stručnog tima pružaju usluge u skladu sa potrebama građana, zakonskim obavezama i mogućnostima ustanova. Na taj način se na godišnjem nivou podrži još više od  20.000 pojedinaca i porodica u TK.

- Kadrovski i prostorni uvjeti u značajnom broju centara za socijalni rad su još nezadovoljavajući. Nedostaje propisan stručni kadar i odgovarajući uvjeti rada što otežava obavljanje djelatnosti socijalnog rada i pružanje podrške građanima. Fokus rada Ministarstva, zajedno s nadležnim ustanovama i partnerskim organizacijama je i na reformi socijalne zaštite i deinstitucionalizaciji usluga smještaja djece, gdje su postignuti značajni rezultati - navode.

U okviru procesa transformacije JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla u različitim fazama pružanja i razvoja je pet novih usluga koje približavaju usluge korisnicima u zajednici i imaju za cilj prevenciju izdvajanja djece iz porodica.

- Naredni koraci fokusirani su na uspostavljanje usluge "Mali Porodični Dom". Planiran je i nastavak aktivnosti vezanih za početak rada dnevnog centra za djecu, centra za savjetovanje i edukaciju, praćenje rada u Prihvatilištu za djecu i Materinskom domu, kao i rad na prevenciji izdvajanja djece iz porodica i razvoju hraniteljstva - ističe se.

Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se svake godine, trećeg utorka u martu. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana socijalnog rada je "Promocija održivog razvoja i zdravih zajednica".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U KS počinje isplata dječijih dodataka i naknada za porodilje

Na području TK 112 hraniteljskih porodica, očekuje se uključivanje novih

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'