Ekonomija     | 19.03.2018. 13:02 |

Kompanija dm pozvala bh. proizvođače da prijave svoje proizvode

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Kompanija dm pokrenula je društveno odgovornu inicijativu Startajmo {ZAJEDNO} koja bh. proizvođačima pruža mogućnost da razviju svoj proizvod i plasiraju ga na bh. tržište kroz lanac dm prodavnica.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu dm je pozvao proizvođače koji se bave proizvodnjom hrane, dodataka prehrani, bezalkoholnih pića, čajeva, te proizvoda za njegu tijela, lica i kose, a koji, kao pravno lice na teritoriji BiH nisu registrovani duže od tri godine, da svoje proizvode prijave na dm platformu {ZAJEDNO}.

 - U našoj poduzetničkoj filozofiji uzeli smo si zadatak da kao gospodarska zajednica oplemenimo potrošačke navike naših kupaca, te da uzorno djelujemo u našem okruženju. Mišljenja smo da to podrazumijeva da našim kupcima ponudimo kvalitetne proizvode domaćeg porijekla. Na taj način možemo potaknuti procese u BiH, koji će stvoriti dodatna radna mjesta ili osigurati postojeća. Svjesni smo činjenice da je održivi razvoj moguće osigurati ulaganjem u razvoj domaće proizvodnje, te smo pokrenuli inicijatvu kojom ćemo podržati lokalnu proizvodnju i povećati kvalitetu ponude domaćih proizvoda - izjavio je direktor kompanije dm drogerie markt BiH Damir Šlosel.

Jedan od osnovnih kriterija za odabir jeste da proizvodi koje proizvođači prijavljuju sadrže najmanje 42 posto udjela sirovine porjeklom iz BiH, te da nisu uvršteni u ponudu niti jednog  bh. trgovačkog lanca. Poželjneo je da budu ekološki prihvatljivi, te da ne utiču negativno na zdravlje čovjeka ili na okolinu prilikom procesa proizvodnje.

- Putem ove inicijative dm želi pružiti podršku dobrim idejama i domaćim proizvođačima da svoje kvalitetne i domaće proizvode uspješno predstave na tržištu. U tome ih možemo podržati svojim dosadašanjim iskustvom poslovanja – kazala je članica Uprave i voditeljica nabave i marketinga dm-a Admira Isaković.

Prijave će biti otvorene do 6. maja ove godine, nakon čega slijedi provjera i selekcija u uži izbor, a finalno proglašenje odabranih proizvoda planirano je 5. jula ove godine. U žiriju koji će odlučivati o odabiru proizvoda planiranih za uvrštavanje u dm asortiman, osim predstavnika dm-a, bit će još predstavnik Fondacije Mozaik (koja će pružiti partnersku podršku u ovom projektu), te nutricionista, tehnolog i predstavnik udruženja poslodavaca.

Direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić  je kazao da se značaj dm-ove inicijative ogleda u podršci domaćoj proizvodnji  i ulaganju u razvoj bh. tržišra. Bogato iskustvo  i znanje koje ima dm, kako je dodao, pomoći će onima koji su tek zakoračili u poduzetništvo.

Do uvrštavanja proizvoda u dm asortiman, što se očekuje početkom 2019. godine, proizvođače očekuje podrška dm kompanije u vidu savjetovanja i mentoringa tokom različitih procesa pripreme proizvoda za nastup na tržištu.

Asortiman menadžerica dm-a Irma Zolj - Džeko je kazala da će  podršku odabranim proizvođačima ponuditi u različitim fazama - od razvoja, dizajna, vizuelnog identiteta proizvoda do njihove promocije.       

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Brčko - Učenici pokrenuli inicijativu za izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Zuko: Omogućiti korisnicima pravo da izabare kliniku u kojoj će raditi biomedicinski potpomognutu oplodnju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'