Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 13:44 |

Rakulj: Penzija mi još nije 1.000 KM

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19. marta (FENA) - Prosječne penzije u Republici Srpskoj (RS) jesu najniže u region, ali su sada redovne, a nakon aprilskog rasta od dva posto u ovoj godini je moguće još jedno povećanje - rečeno je danas nakon sastanka entitetske premijerke Željke Cvijanović s predsjednikom Udruženja penzionera Radom Rakuljem i predsjednikom Odbora Narodne skupštine za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Ilijom Stevančevićem.

Cvijanović je rekla da je zadovoljna činjenicom da je od početka 2016. isplata penzija u ovom bh. entitetu prebačena na trezorski sistem čime je zagarantovana njihova redovnost.

-Povećavamo postepeno, malo po malo penzije, jer je to jedini način da ne ugrozimo sistem - rekla je ona, ističući da je danas budžet stabilniji nego prethodnih godina i opredjeljenje Vlade je da se nastavi s povećanjem penzija.

Rade Rakulj je rekao da su se penzioneri u RS-u sada dijelom primakli penzijama u FBiH, čija prosječna mjesečna isplata je još uvijek veća za 26 KM.    

-Ova vlada je u svom mandatu učinila više nego sve druge vlade u prethodnom periodu, jer 17,5 posto povećanje za pet godina je impozantan procenat. Međutim i dalje jedan veliki broj penzionera živi loše - naveo je Rakulj koji kaže da njegova penzija još nije 1.000 KM. 

Predsjednik Odbora Narodne skupštine za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Ilija Stevančević kaže da jesu penzije u RS-u najniže u regionu, redovne su i nada se novom povećanju penzija i prije oktobra, odnosno izbora.

Direktor Fonda PIORS-a Mladen Milić smatra da su mjere Vlade RS-a dale efekt te da je porasla naplata doprinosa po odnosu PIO.

Odnos radnika i penzija se u posljednje dvije godine popravlja, tvrdi Milić i dodaje da je lani taj odnos bio 1,17:1.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu