Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 13:59 |

Batlak: Pitanje nadoknade za logoraše riješiti nagodbom s Republikom Hrvatskom

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 19. ožujka (FENA) - Edin Batlak iz Udruženja logoraša Mostara smatra kako je pitanje podizanja tužbe protiv Republike Hrvatske od strane Saveza logoraša BiH, neposredno nakon presude Haaškog suda u slučaju Prlić i ostali, bilo neumjesno, budući se, kako kaže, emocije nisu slegle.

Komentirajući moguće tužbe i zahtjeve logoraša u BiH protiv Hrvatske zbog zločina u proteklom ratu, Batlak je kazao kako bi rješenje trebalo tražiti u nagodbi između Republike Hrvatske i bivših logoraša u BiH.

- Uvjeren sam da bi takav pristup u potpunosti relaksirao odnose u između Hrvatske i BiH, a vrlo značajno utjecao na odnose između Bošnjaka i Hrvata u BiH - kazao je Batlak na konferenciji za novinare u Mostaru upriličenoj u povodu 24. godišnjice od zatvaranja logora HVO-a.

Batlak je ocijenio kako je pitanje tužbe i zahtjev za odštetom od Hrvatske složeno pitanje na kojemu treba raditi u tišini, sagledavši sve moguće pravne aspekte, o čemu je govorio i odvjetnik Anto Nobilo u svojoj pravnoj analizi o osnovama podizanja te tužbe.

- Mi smo pobornici ideje da, ukoliko odvjetnici Hrvatske i BiH, za koje se pretpostavlja da će biti inkorporirani u taj proces, sagledaju da postoje osnove za tužbu, da se to uradi kroz pilot projekt, jednog, dva slučaja, jer treba biti svjestan da u Hrvatskoj ne postoji dobra klima i neće se s odobravanjem gledati na taj čin - istaknuo je Batlak.

Dodao je kako je pitanje tužbe protiv Hrvatske nakon Haške presude "hrvatskoj šestorki", pokrenuo Savez logoraša BiH, bez sudjelovanja najbrojnije i najaktivnije organizacije Udruženja logoraša Mostar.

Batlak je podsjetio da na sastanak s odvjetnikom Antom Nobilom, na kojem je on predstavio svoju pravnu analizu o osnovama podizanja tužbe protiv Hrvatske, nije pozvan nitko od predstavnika Udruženja logoraša Mostar.

Dodao je kako sarajevska centrala ne komunicira s legitimnim rukovodstvom mostarskih logoraša, već s nekoliko članova koje je Udruženje logoraša Mostar davno isključilo iz članstva te da taj sukob traje već sedam ili osam godina.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja logoraša Mostar Safet Nožić podsjetio je da je kroz logore HVO-a tijekom proteklog rata u BiH prošlo više od 20 tisuća osoba, uglavnom Bošnjaka s područja Hercegovine.

Nakon konferencije za novinare članovi Udruženja logoraša Mostar, kao i svake godine 19. ožujka, na mostarskom spomen-obilježju Šehitluci položili su cvijeće.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!