Ekonomija     | 19.03.2018. 14:48 |

Edukacija za jačanje poduzetničkih vještina mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Prvi modul edukacije pod nazivom „Program jačanja poduzetničkih vještina“ započeo je danas u Sarajevu u organizaciji njemačke firme „GOPA“ i u okviru Projekta zapošljavanja mladih (Youth Employment Project - YEP).

Projekt zapošljavanja YEP realizuje njemačka konsultantska kuća „GOPA“, a podržava Vlada Švicarske. U proteklom periodu Općina Centar i Projekt YEP  raspisali su javni poziv za sve zainteresirane osobe nastanjene na području općine Centar da se prijave za učešće u programu podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja.

Kroz Inkubator, YEP i Općina Centar učesnicima osiguravaju podršku u jačanju ličnih poduzetničkih kapaciteta, razvoju modela i poslovnog plana za svoj poduhvat, tehničkoj implementaciji proizvoda i/ili usluga te mentorstvo u registriranju i razvoju biznisa. Na kraju procesa inkubacije, polaznici će svoje biznise predstaviti stručnoj komisiji. Poslovnim poduhvatima koji dobiju pozitivnu ocjenu biće ponuđen paket podrške koji uključuje investiciona sredstva za pokretanje biznisa te mentorsku podršku u oblastima u kojima se za to prepozna potreba.

Prijave za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja bilo je moguće predati do 21. februara, a po okončanju javnog poziva od ukupno 41 prijavljenih aplikanata njih 30 prošlo je prvi eliminacijski krug te pristupilo programu jačanja poduzetničkih vještina, koji treba biti okončan do juna ove godine. Treninzi/obuke se realizuju se po jedinstvenoj CEFE metodologiji i vode ih certifikovani CEFE treneri.

Ukupan fond za realizaciju Projekta zapošljavanja mladih na području općine Centar iznosi 50.000 KM, od čega će Općina Centar izdvojiti 15.000 KM, a njemačka kompanija GOPA mbH - Predstavništvo za BiH ima obavezu da osigura iznos od 35.000 KM, kao implementator ovog projekta.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je posjetio polaznike i tom priliom kazao da je ova općina opredijeljena da pravi poslovni ambijent u kojem će oni lakše moći ostvariti svoje ideje.

 - Znam da neće proći sve vaše ideje, ali to ne treba da vas obeshrabruje. Ukoliko svoju šansu ne budete mogli pronaći ovdje, mi ćemo vam ponuditi alternativno rješenje na način da ćete dobiti priliku da aplicirate na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih koji Općina Centar raspisuje svake godine - naveo je Ajnadžić.

U prošlogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu, kako je dodao, izdvojeno je više od 200.000 KM, što  pokazuje opredijeljenost ove lokalne zajednice da doprinese razvijanju pozitivnog okruženja u kojem će mladi imati priliku da po svom vlastitom izboru formiraju i pokrenu posao, saopćeno je iz kabineta općinskog načelnika. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana